Putins reformer har landat hos parlamentet

TT-AFP

Publicerad 2020-01-20

Rysslands nye premiärminister Michail Misjustin (till vänster) och president Vladimir Putin.

Vill han säkra systemets överlevnad, och sin egen fortsatta makt?

Rysslands president Vladimir Putin har hur som helst överlämnat det konstitutionella reformpaket som han i förra veckan plötsligt lanserade till parlamentet.

Underhuset stadsduman har lagt ut lagförslaget på sin sajt. Precis som Putin redan klargjort ändras reglerna för presidentposten och Putins eventuella efterträdare. En kandidat ska bland annat ha bott i Ryssland i 25 års tid och endast ha ett medborgarskap. Man ska också bara få sitta i totalt två mandatperioder, jämfört med nuvarande regler där man får kandidera på nytt när det gått en mandatperiod.

I stort handlar det om att makt som i dag ligger hos presidentämbetet ska fördelas på andra organ.

En panel bestående av experter och andra personer har skapats för att granska förslagen. Putin har också sagt att ryssarna ska få rösta om de föreslagna reformerna.

Han lanserade dem i ett tv-sänt tal i onsdags. De innebar att hela regeringen omedelbart avgick och tidigare premiärministern Dmitrij Medvedev har redan ersatts av byråkraten Michail Misjustin.

Många bedömare har noterat att Putin tycks ha bråttom och tror att han försöker säkra det politiska systemet överlevnad och möjligen även sin egen makt när hans mandatperiod löper ut 2024.