Ordkrig efter incident mellan krigsfartyg

TT-Reuters

Publicerad 2019-06-07

USA och Ryssland utbyter anklagelser mot varandra sedan två örlogsfartyg från länderna kom farligt nära varandra i Östkinesiska havet.

Enligt den ryska marinen gjorde farlig manövrering att robotkryssaren USS Chancellorsville kom bara 50 meter ifrån den ryska jagaren Admiral Vinogradov, som tvingades vidta nödåtgärder för att undvika en kollision. Amiral Viktor Kravtjenko, före detta stabschef för ryska marinen, anklagar i ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax USA för "huliganism".

Moskva säger sig ha protesterat i Washington.

Amerikanska marinen slår helt ifrån sig och uppger att den ryska jagaren kom i hög fart bakifrån till mellan 15 och 30 meter från USS Chancellorsville och att säkerheten för både fartyg och besättning riskerats. Amerikanerna kallar manövern för "farlig och oprofessionell".

På bilder som USA släppt tyder kölvattnet efter den ryska jagaren på att den girat mot det amerikanska fartyget före incidenten.

En talesperson för amerikanska marinen säger att en helikopter försökte landa på USS Chancellorsville men tvingades avbryta när jagaren dök upp. Enligt talespersonen säger internationella navigationsregler att det fartyg som närmar sig bakifrån ska försäkra sig om säkerheten för det fartyg som det försöker passera.

USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan säger att Washington ska protestera hos ryssarna.

Följ ämnen i artikeln