Demokratisk tv-drabbning i Iowa

TT

Publicerad 2020-01-14

Knappt tre veckor innan USA:s primärvalssäsong drar igång med nomineringsmöten i Iowa möts sex hugade presidentaspiranter för debatt där. De sex demokraterna är de som klarat partiets kval, det vill säga fått bidrag från minst 225 000 enskilda givare samt haft ett stöd på över fem procent i fyra nationella opinionsmätningar (alternativt i de tidiga primärvalsdelstaterna).

Debatten hålls under natten till onsdagen svensk tid. I mitten på scenen kommer exvicepresident Joe Biden, som leder stort i de nationella mätningarna, att stå. Han får sällskap av Vermontsenatorn Bernie Sanders, som flåsar honom i nacken i Iowa, samt Massachusettssenatorn Elizabeth Warren. Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, Minnesotasenatorn Amy Klobuchar och affärsmannen Tom Steyer deltar också.

Primärvalssäsongen syftar till att vaska fram partiets presidentkandidat, som sedan formellt utses vid konventet i sommar. Vinnaren får möta president Donald Trump i presidentvalet den 3 november.

PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen