Uppgift: Krismöte med EU:s utrikesministrar

TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-06

EU:s nytillträdde utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.

EU:s utrikesministrar kommer att samlas till krismöte på fredag med anledning av utvecklingen mellan Iran och USA. Enligt diplomatkällor kommer mötet vara inriktat på att rädda kärnenergiavtalet med Iran.

I söndags tillkännagav Iran att landet inte längre kommer att begränsa sin anrikning av uran. Därmed överger landet i praktiken kärnteknikavtalet som ingicks med en rad stormakter 2015. USA lämnade avtalet 2018.

EU:s nytillträdde utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att kärnenergiavtalet med Iran "nu är viktigare än någonsin".

I helgen talade Borrell med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och inbjöd honom att komma till Bryssel, men än så länge har Iran inte givit något officiellt svar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Överenskommelsen JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Iran förband sig då att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Iran började luckra upp överenskommelsen sedan USA frånträtt avtalet 2018.

Följ ämnen i artikeln