Drottning Elizabeth tummar på traditionerna

Julius Bengtsson/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2019-12-19

När det stormar i parlamentet och i kungahuset ska Storbritanniens drottning Elizabeth stå som en symbol för det beständiga.

Men vid dagens statsöppning av parlamentet – när både brexit och julen står för dörren – görs det avkall på traditionerna: ingen krånglig krona, inga droskor och lite mer avslappnad klädsel.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson gör sig redo att fullfölja sitt löfte om att slutföra brexit ("Get brexit done!"), men först ska parlamentet öppnas.

Det sker i en högtidlig ceremoni där den formella statschefen drottning Elizabeth talar till parlamentet och lägger fram dagordningen för det nya arbetsåret.

– Kungafamiljen är ett viktigt verktyg i tider av oro, säger hovexperten Roger Lundgren till TT.

Den så kallade statsöppningen motsvarar det svenska riksmötets öppnande, men vanligtvis med mer formaliteter. Nu är det andra gången det sker på bara några månader och programmet är nedbantat på flera punkter.

Drottningen kommer varken att bära den så kallade Imperiestatskronan eller sin särskilda högtidsklädsel. Hon kommer inte heller att resa till och från parlamentet med droska, som seden bjuder, utan med bil.

Tung huvudbonad

– Att hon inte bär kronan beror helt och hållet på hennes ålder. Hon är 93 år och det blir för jobbigt för henne att bära den där tunga saken på huvudet, säger Roger Lundgren.

Den ungefär ett kilo tunga kronan är smyckad med mängder av ädelstenar – bland annat nästan 3 000 diamanter, tiotals smaragder och safirer och runt 270 pärlor – och många har burits av drottningens föregångare flera hundra år tillbaka i tiden.

Vid den senaste statsöppningen, i oktober, gjordes det också avkall på traditionerna då drottningen valde att bära ett diamantdiadem. Denna gång blir det en hatt och förmiddagsdräkt.

Imperiestatskronan är inte jättepraktisk att gå omkring med, konstaterade drottningen själv i en intervju som sändes i BBC i höstas.

– Du kan inte titta ned för att läsa upp talet, du måste hålla upp det, för annars skulle din nacke knäckas. Den (kronan) skulle trilla av, sade hon då.

Epstein-kopplingar

Vid sidan av brexituppståndelsen har kungahuset skakats av en kris. Prins Andrew anklagas för att ha haft sex med en 17-årig flicka som säger sig ha varit offer för människohandel genom den sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein.

Prinsen förnekade anklagelserna i en intervju med BBC i november, men har likväl isolerats och lämnat alla sina officiella uppdrag.

Roger Lundgren beskriver det som hänt som en aldrig tidigare skådad degradering av en medlem av kungahuset, åtminstone i närtid. Men drottningen verkar ha kommit ur stormen på fötter. I själva verket tycks stödet för henne aldrig ha varit så stort, säger han.

– Till och med företrädare för Labour och Liberaldemokraterna sade inför valet att de har förståelse för att drottningen har fått en allt viktigare roll i och med brexit, även om de själva är republikaner.

Kronprins Charles närvarar vid statsöppningen som vanligt – men kommer att bära jackett i stället för militär uniform.

"De är för många"

Drottning Elizabeth står som galjonsfigur för allt som sker inom den brittiska politiken. Vid 93 års ålder väcks dock frågor om hur länge hon kommer att orka.

Ett kungahus utan drottningen skulle få en helt annan prägel och tyngd, enligt Roger Lundgren. Men något hot mot den brittiska monarkin kan han inte se.

– Den kommer inte att försvinna. Däremot är jag övertygad om att antalet personer som företräder kungafamiljen kommer att krympa. I dag finns till exempel drottningens kusiner med i bilden, personer som ingen britt skulle känna igen på gatan. De är för många helt enkelt.