Åklagaren överklagar friande dom om mynthäleri

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-03-19

Mannen som misstänktes för att ha sålt mynt från Kungliga myntkabinettet friades i tingsrätten.

En tidigare anställd på Kungliga myntkabinettet friades av Stockholms tingsrätt från anklagelser om grovt häleri. Nu har åklagaren överklagat domen och vill att den 45-årige mannen döms för grovt häleri i sex fall.

Tingsrätten friade mannen eftersom de eventuella brotten kan vara preskriberade. I överklagandet pekar åklagaren på att det kan finnas andra sätt att beräkna preskriptionsdomen och därmed möjlighet för hovrätten att komma fram till en fällande dom.

Bakom åtalet mot mannen låg en omfattande inventering av Myntkabinettet som inleddes redan 2013 och visade att svenska föremål till ett värde av närmare 6 miljoner kronor saknas i samlingarna. Därtill är utländska mynt, värderade till knappt 20 miljoner kronor, borta. 2017 dömdes en annan tidigare anställd för stöld från kabinettet.

I det nuvarande fallet har mannen och åklagaren varit överens om att han sålt de aktuella föremålen. Men medan åklagaren hävdat att de genom tekniska undersökningar kan härledas till föremål som saknas vid Kungliga myntkabinettet, har 45-åringen gjort gällande att mynten och polletterna han sålt är ärvda eller köpta från andra myntsamlare.