Han ser en framtid utan flygbonus och olja

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-09-21

Till vardags forskar han om hållbara omställningar av bland annat kött-, mjölk- och stålindustrierna. Men de närmaste dagarna representerar Ludwig Bengtsson Sonesson Sveriges unga på FN:s klimattoppmöten i New York.

– Jag hoppas vi kommer ur helgen med ett klart mål om att nå netto-noll utsläpp 2050, säger han.

24-årige Bengtsson Sonesson är aktiv i organisationen Push Sverige, som samlar unga som vill se en hållbar värld. Han är verksam vid Lunds universitet där han också jobbar med att visa på hur en framtid utan fossila bränslen kan te sig.

– Vi tittar till exempel på hur litteraturen inom så kallad climate fiction föreställer sig framtiden – och hur den påverkar människor. Och så har vi byggt en utställning över den fossila eran där vi undersöker hur framtidens Sverige ser ut om vi når klimatmålen. Där visas bland annat en oljeplattform gjord av lego och bonuskort för flyg, berättar han.

Vad är ditt budskap till klimattoppmötena?

– Det viktiga är att vi sänker utsläppen. Och i det här skedet måste vi prata om det samhälle vi vill skapa, inte det vi ska ifrån. Att vi inte släpper ut växthusgaser betyder inte att vi ska leva i en dålig värld. Men om vi inte berättar om det samhället för såväl unga som gamla är det svårt att motivera dem att ge upp vissa beteenden.

Vad har du för förväntningar på mötena?

– Det är mycket som kan gå rätt och mycket som kan gå fel. Jag hoppas på ett mål om netto-noll utsläpp 2050 som alla medlemsstater kan stå bakom. Och planer för hur detta ska nås för närtiden. Lördagens ungdomsmöte kommer att ha en mer inspirerande ton – men skicka ett tydligt budskap till måndagens klimattoppmöte om vad som är viktigt för världens unga.

Hur ser du på aktivisten Greta Thunberg?

– Hon är en stor mobiliserande kraft. Den unga klimatrörelsen fanns även innan Greta, men det betyder mycket att ha en symbol som är så duktig och vältalig. Samtidigt finns det "Gretor" över hela världen. Ungdomsrörelsen är global, den hänger inte på en enskild person.

– Och – en viktig faktor för många ungdomsrörelser är att omställningen mot en hållbar värld inte ska gå ut över dem som vanligtvis belastas, som det globala syd och ursprungsbefolkningar. Klimatfrågan handlar i grund och botten om moral.

Till skillnad från Greta Thunberg bestämde du dig för att flyga till New York. Varför?

– Jag våndades över om jag skulle åka eftersom det innebär en utsläppsnota. Men om enbart de som är okej med att flyga deltar i FN-mötena så riskerar man att få en diskussion som inte är gynnsam för klimatpolitiken. Kan man ta båt till New York så är det jättebra, men jag jobbar så jag kunde inte det. På det stora planet kanske inte min flygresa är det viktigaste att diskutera utan hur vi skapar ett samhälle som inte kräver att vi flyger.

Är du rädd eller har du tillförsikt när du tänker på framtiden?

– Jag känner mig rätt hoppfull. Vi kan skapa ett så bra samhälle som möjligt utifrån förutsättningarna. Varje steg är superviktigt, når vi (en global uppvärmning på) 1,6 grader i stället för 1,8 grader får det mycket stor betydelse.

Det är Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) som utsett Ludwig Bengtsson Sonesson till representant på lördagens ungdomstoppmöte om klimatet och måndagens klimattoppmöte, båda i FN-skrapan i New York. Bengtsson Sonesson kommer även att resa till FN:s klimatkonferens COP 25 som hålls i Santiago i Chile i december.