Trumps gränsmurar drabbar militärbyggen

TT-Reuters

Publicerad 2019-09-04

Gränsbarriären mellan El Paso, USA, och Ciudad Juárez, Mexiko, i juli i år. Stora delar av gränsen har redan murar och stängsel, men för president Trump är det en profilfråga att förstärka gränsbevakningen ytterligare.

Närmare 3,6 miljarder dollar, som skulle ha använts till 120 militära byggprojekt i USA, ska i stället användas för barriärer utefter gränsen mot Mexiko. Att bygga en gränsmur var ett av president Donald Trumps främsta vallöfte.

Åtgärden beskrivs i ett blev från försvarsminister Mark Esper till senatens försvarsutskott som bland andra nyhetskanalen CNN tagit del av. I brevet heter det att pengarna kommer att möjliggöra elva byggprojekt utefter gränsen och möjliggörs av att president Trump i februari utlyste nödläge med anledning av situationen vid landets södra gräns.

Barriärer längs 282 kilometer av den 3 150 kilometer långa södra gränsen ska resas.

"Slag i ansiktet"

Beslutet kritiserades omedelbart, i synnerhet av demokratiska ledamöter som representerar områden där militära byggen nu ställs in, skriver public servicekanalen NPR. Senatens minoritetsledare Chuck Schumer är från New York där bland annat militärakademin West Point, som går miste om ett byggprojekt, ligger.

"Ett slag i ansiktet på våra soldater som tjänar vårt land", skriver Schumer på Twitter.

I försvarsministerns brev nämns inte ordet "mur" – men Donald Trumps vallöfte att bygga en mur mot Mexiko är välkänt för de flesta amerikaner. Presidenten har upprepade gånger hävdat att kriminella och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda som kan stoppa detta. Uttalandena har kritiserats och ifrågasatts av bedömare.

Nedstängning och bråk

Presidenten utfästelse har samtidigt varit något av en huvudvärk för Vita huset. Trumps budgetkrav i fjol på 5,7 miljarder dollar för muren ledde till strandade budgetförhandlingar och en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten i vintras. Genom kongressförhandlingar i februari avsattes till slut knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer, en budget som presidenten skrev under. Men samtidigt utlyste han nödläge för att frigöra ytterligare murmedel bland annat från försvarsbudgeten – något som USA nu ser effekterna av.

En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.