Utmanar elever med mobilfria dagar – får åka till Gröna Lund

Uppdaterad 2019-06-13 | Publicerad 2019-05-12

Rektorn Kaj Majuri i Nynäshamn utmanar sina 200 elever att lämna mobilerna hemma. Tillsammans ska de samla ihop 2 000 dagar. Belöningen: Han bjuder alla på en heldag på Gröna Lund.

Det är Viaskolan i Nynäshamn med årskurs 6–9 som har fått erbjudandet av rektorn Kaj Majuri att bli bjudna på en heldag på Gröna lund – om de lämnar telefonen hemma.

Tanken är att skolans 200 elever ska ha tio mobilfria dagar per person och tillsammans ska de samla ihop 2 000 mobilfria dagar.

– Jag vill att eleverna ska få uppleva hur det är att gå i skolan utan att ha en mobil som stör deras uppmärksamhet. Det är svårt att göra det själv, därför är vi många som gör det samtidigt. Senare kan man applicera konceptet på andra saker – hjälps man åt blir allt lättare, säger rektorn Kaj Majuri.

Redan samlat ihop 500 dagar

Varje dag som eleverna har en mobilfri dag går den till rektorn som skriver elevens namn på en boll och placerar den i fönstret för att eleverna ska kunna se hur dagarna växer. Utmaningen startade den 6 maj och hittills är rektorns fönster fyllt med cirka 500 bollar.

Men det finns ett krav för att man ska få följa med till Gröna Lund: man ska ha samlat ihop minst fem dagar själv.

– Utmaningen har tagits emot väldigt positivt och eleverna samlar flitigt. Några har till och med frågat om vi inte kan köra mobilfritt hela hösten.

Men om skolan totalförbjuder mobiler i skolan återstår att se.

”Ser det som en investering i insikter”

– Vi har mobilfria lektioner, men det är ett ständigt plockande upp och ner med telefonerna. Energin läggs på fel saker. Detta kommer vara ett underlag i höst då vi kan ha en diskussion med eleverna om det kanske är värt att vi lämnar mobilerna hemma för lärandets skull.

När eleverna kommer iväg till nöjesfältet är inte bestämt. Allt beror på när de lyckas få ihop sina dagar.

– Så fort de fått ihop 2 000 dagar så drar vi. Dagen på Gröna Lund kommer att kosta lite men jag ser utmaningen som en investering i insikter, säger Kaj Majuri.