Gädda högg tolvåring i vaden

Publicerad 2019-08-01

När Emilia Gawrieh Petrusinski, 12, tog ett dopp var det något som lurade intill bryggan i den lilla sjön.

En gädda simmade plötsligt fram och högg tag i hennes vad.

– Jag blev livrädd och skrek rakt ut, säger hon.

Det var i sjön Getaren, i Tullinge söder om Stockholm , som rovfisken gick till attack i söndags. Emilia, 12, hade precis hoppat från bryggan när dussintals sylvassa tänder bet tag i hennes högra vad.

– Jag tror att alla på bryggan blev chockade när Emilia kom upp från vattnet och vi såg hur det blödde från flera jack på benet, säger mamma Tanja.

Det dröjde ett tag innan familjen förstod att det var en gädda som låg bakom attacken. Emilia berättar hur hon först trodde att det var en människa som försökte dra ner henne under vattenytan.

– Jag blev väldigt rädd. Men när jag kom upp på land såg jag att det var jättemånga sår och förstod att jag hade blivit biten.

Den svullna vaden lindades i en handduk innan familjen körde in till akuten. Där blev såret rengjort och omplåstrat.

– Det måste ha varit en stor gädda för det blev väldigt djupa jack som Emilia förmodligen kommer att få ärr efter, säger Tanja.

Samma dag som den obehagliga överraskningen hade Emilia svårt att gå. Nu mår hon bra igen och tänker inte låta händelsen påverka henne.

– Jag kommer bada mer i sommar, säger hon.

Flera attacker

Även högre upp i landet har det huggit rejält i sommarvärmen. I onsdags åkte Elise Jakobsson med sin mamma till Djuptjärn, norr om Smedsbyn, för att svalka sig. Elise hann dock bara stoppa ner foten i vattnet så var gäddan där, rapporterar tidningen Norrländska Socialdemokraten.

– Vi fick fara hem och plåstra om. Det blev riktigt svullet, säger mamma Lina Jakobsson till NSD.

Händelsen har resulterat i Elise numera vägrar att äta fisk.

Experten: Undvik vassen

Den senaste tidens attacker hör inte till vanligheterna. Enligt Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholm och gäddexpert, är rovfiskarna inte mer på hugget i sommarvärmen. Faktum är att den höga vattentemperaturer gör att gäddan blir trött.

– Det här handlar snarare om att de är fler som badar just nu. Gäddan reagerar på saker som rör sig och biter utan att se vad det är. Får den tag i en fot istället för en bytesfisk har det blivit fel, säger Henrik C Andersson.

Till den som har råkat ut för fiskens felbedömning är expertens tips att tvätta rent såret med desinfektionsmedel och plåstra om ordentligt.

– Jag har själv blivit biten och kan säga att det blöder ymnigt. Gäddornas tänder är gjorda för att hålla fast bytet så den biter inte av en köttbit utan lämnar istället efter sig stora rivmärken, säger Andersson.

Har du något tips på hur man minskar risken att bli biten?

– Om du badar i en sjö med grumligt vatten ska du inte simma in i vassen.