Superlokala medier fyller inte lokalt tomrum

TT

Publicerad 2019-11-06

Lokaltidningar har det tufft, och många hade nog hoppats att tomrummet då de läggs ned ska fyllas av nya, digitala superlokala medier. Men så är det inte, enligt nya studier. Arkivbild.

Nya hyperlokala digitala medier växer fram, samtidigt som traditionella lokala nyhetsredaktioner för en kamp för överlevnaden.

På flera håll runtom i landet har nya sajter startas som drivs, i en del fall som rena hobbyprojekt och andra som affärsdrivande företag. Syftet är oftast att tillgodose behoven av mediebevakning inom små, begränsade områden.

Men de nya sajterna ersätter inte de lokalredaktioner som läggs ned, visar nya studier som publicerats av Nordicom, kunskapscentret inom medie- och kommunikationsområdet vid Göteborgs universitet.

Tidigare har det funnits förhoppningar om att de nya superlokala medierna ska fylla tomrummet då traditionella lokalredaktioner lagts ned. Men så är det inte, enligt de nya forskningsrapporterna. De nya lokala medierna finns vanligen på orter som har lokala redaktioner från dagstidningar eller public service.