Mordmisstänkt premiärminister sjukanmäld

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: AP/TT
Lesothos vice polischef Paseka Mokete (mitten) utanför domstolen i Maseru på fredagen, där Thomas Thabane skulle ha infunnit sig.

Lesothos premiärminister Thomas Thabane, som misstänks ha varit delaktig i mordet på sin tidigare fru, har beviljats ett slags sjukfrånvaro.

Han har lämnat landet, men förväntas återvända nästa vecka.

På fredagen dök Thabane inte upp i domstolen där han skulle bli formellt anklagad för inblandning i mordkomplotten. Det visade sig att han befann sig i Sydafrika för vad hans talespersoner kallade ett akut hälsoläge.

Lesothopolisen har tidigare sagt att det kan bli aktuellt med en arresteringsorder, men kan nu tänka sig att vänta tills han är frisk. Framträdandet skjuts upp till den 27 februari.

– Även om vi medger att det är ett visst sammanträffande så kommer vi att ha våra egna metoder för att hålla koll på situationen, säger Lesothos vice polischef Paseka Mokete.

Lipolelo Thabane blev överfallen och ihjälskjuten av okända gärningsmän i utkanten av huvudstaden Maseru i juni 2017. Hon var då involverad i en uppslitande skilsmässoförhandling med Thomas Thabane, som två dagar efter mordet tillträdde som premiärminister.

Två månader senare gifte han om sig med sin nuvarande fru – som anklagas för att ha beställt mordet.

För närvarande är nuvarande hustrun släppt mot borgen.

80-årige Thomas Thabane har meddelat att han kommer att avgå i juli, men inom hans parti ABC höjs det röster om att han ska göra det omgående. Det största oppositionspartiet har också tagit intiativ till en misstroendeförklaring mot honom.

Publicerad: