Misskötte jobbet – nu kan polischefen varnas

Publicerad 2020-02-10

Regionpolischef Carin Götblad riskerar en varning.

Regionpolischef Carin Götblad har hamnat i rejält blåsväder efter att ha misskött sitt jobb så grovt att en förundersökning om ekobrott inleddes.

Polismyndigheten kräver nu att Carin Götblad, som är chef för Polisregion Mitt, varnas.

Enligt nyhetsbyrån Siren handlar det om att Carin Götbladblad som är chef för Polisregion Mitt där Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår, har slarvat med redovisningen av resekostnader och skattepliktiga förmåner för ett värde av cirka 6000 kronor.

Regionpolischefen misstänktes inledningsvis för skattebrott och trolöshet mot huvudman. Men förundersökningen lades ner i somras.

Statens ansvarsnämnd har efter detta, enligt Polismyndigheten, haft samtal med Carin Götblad om bristerna i redovisningen – som då ska ha svarat att hon redovisat de ersättningar hon fått till Skatteverket, men att ingen ska ha talat om för henne att också registreras ersättningarna i polisens egna system.

”Det fanns inga oegentligheter”

I ett svar till SVT uppger Götblad att det främst är okunskap och felaktiga besked som är grunden till att hon utretts för brott. Carin Götblad skriver också att det inte handlar om några stora summor.

Polismyndigheten ser dock allvarligt på händelsen och kräver nu att Carin Götblad, som enligt SVT varit inblandad i en liknande hädelse så sent som 2017, varnas.

2017 handlade det om 23 taxikvitton som inte redovisats på rätt sätt. Den gången påmindes Götblad att vara mer noggrann med skälet till resorna, och nu ser det alltså ut att bli en varning efter att regionpolischefen slarvat med redovisningen igen.

Reds. anm: I en tidigare version av texten framgick inte att förundersökningen gällande brottmålet är nerlagd.