Expert: SD:s begäran om mediechefer unik

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-02-23

Riksdagsledamöter har länge haft åsikter om enskilda tv-program. Men det är unikt att ett parti vill kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet, enligt medieforskaren Lars Nord.

Politisk påverkan på medier riskerar att leda till ett tillrättalagt innehåll, säger han.

– Roar man sig och går igenom riksdagsprotokoll genom decennierna hittar man många motioner om att det är fel på tv-programmen. Det svärs för mycket, det är för lite religiösa program och det är vänstervridna barnprogram. De där motionerna går nästan aldrig igenom, säger Nord, som professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Men den här metoden, att kalla till sig tv- och radiochefer för att diskutera innehållet i enskilda program, det kan jag inte dra mig till minnes att vi har sett tidigare.

Sverigedemokraterna föreslog i torsdags att riksdagens kulturutskott skulle kalla till sig cheferna för Sveriges Television och Sveriges Radio eftersom partiet anser att public service-bolagen har brustit i frågan om opartiskhet. Kulturutskottet röstade ned förslaget.

SD:s begäran har kritiserats av bland andra SVT:s vd Hanna Stjärne, statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Amanda Lind (MP).

Risken: Tillrättalagt innehåll

På flera håll i Europa finns en starkare styrning av public service-medier än i Sverige och Norden, där vi håller armlängds avstånd mellan politiker och medier, säger Lars Nord. I Ungern och Polen utövar regeringarna till och med en stark styrning och tillsätter chefer på löpande band.

Synen på principen om armlängds avstånd handlar om vilken roll som medierna ska spela i samhället.

– Om man tycker att fria medier är en grundbult i demokratin ska man ha så stort avstånd som möjligt mellan den politiska makten och medierna. Annars finns risken att vi får mindre fria medier med ett tillrättalagt innehåll. Alla som har besökt eller bott i länder som inte är demokratier vet hur tv-sändningar ser ut där, säger han.

Medborgarnas förtroende

Nicklas Håkansson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att mediernas oberoende från politisk styrning är viktig för att medborgarna ska kunna lita på vad medierna rapporterar.

– En viktig uppgift för medierna är att granska makten. Det är därför ytterst viktigt att medierna inte är en del av makten och att de inte styrs av politiken, säger han och fortsätter:

– Det är en av anledningarna till att public service har inrättats på det sätt som det har gjorts i Sverige, där politiken förvisso finns med i bakgrunden och tillsätter en styrelse, men där public service inte styrs av makthavarna på samma sätt som en myndighet eller ett statligt verk.