Frustration efter ambulansbomben

TT-AFP

Publicerad 2018-01-28

Kabul är skakat efter lördagens bombdåd där en ambulans sprängdes, där dödssiffran passerat 100.

– Det är mycket frustration, och många frågor, säger Freshta Karim som bor i Kabul.

På sjukhuset som drivs av den italienska hjälporganisationen Emergency har lugnet lagt sig efter gårdagens bombdåd. Landets inrikesminister Wais Barmak uppger enligt AFP att dödstalet stigit till 103, och att antalet skadade är 235.

Omkring 130 personer fördes till Emergency, varav 56 skrevs in. Av dem har omkring 30 genomgått större ingrepp. Det rör sig om splitterskador och allvarliga brännskador.

"Vi har arbetat hela natten", skriver Dejan Panic, koordinator vid sjukhuset, till TT.

Växande hopplöshet

I Kabul varnar säkerhetspersonal för att fler attacker kan komma. Många i staden känner en växande hopplöshet och en ilska över den senaste tidens attacker, berättar Freshta Karim för TT.

– Antalet attacker minskar inte, så folk är besvikna. Folk ifrågasätter att en militärmakt, som är så mäktig som USA:s, tillsammans med den afghanska inte lyckas lösa det här problemet som pågått i flera år och bara blir värre. Det är mycket frustration, många frågor och man är inte nöjd med regeringens svar, säger hon.

Hon var på Kabuls museum när attacken inträffade, och fick oroliga samtal från sin familj.

– Vi satt där i en timme och försökte förstå vad som hände, säger hon.

Dagen efter attacken har hon hållit sig inomhus, vilket hon säger att många gör.

– Jag tror generellt att det är mindre folk på marknaderna. Folk är demoraliserade och stannar inne.

"Ingen paus"

Attackerna i Kabul har kommit tätt, och påverkar livet för invånarna, som fått vänja sig vid säkerhetskontroller och vägspärrar.

– Vi får inte ens en paus mellan attackerna för att hinna tänka på vad som händer. Många av mina vänner är extremt sorgsna, några bryter ihop och andra försöker att tänka positivt; att det är en fas som kommer att gå över. Men det är en extremt deprimerande tid för vårt land och för alla oss här, säger hon.

Trots det säger Freshta Karim att hon inte är rädd eller känner sig hotad.

– För deras mål är att skrämmas oss så att vi inte fortsätter med våra vardagliga aktiviteter och tappar vårt hopp. Men jag känner att det inte är något val. Om vi förlorar vårt hopp blir landet paralyserat. Jag försöker att gå till de platser jag tänkt, jag försöker bara att vara lite mer försiktig.

"Förnyar vår beslutsamhet"

USA:s president Donald Trump kräver beslutsamma åtgärder mot talibanerna efter bombattacken, en av de värsta i Kabul på flera år.

"Jag fördömer den avskyvärda bilbombsattacken i Kabul som har lämnat ett stort antal oskyldiga civila döda och hundratals skadade. Denna mordattack förnyar vår och våra afghanska partners beslutsamhet", säger Trump i ett uttalande.

Talibanerna gick ut och tog på sig dådet, det senaste i en rad attacker i Kabul och övriga Afghanistan.

"Nu borde alla länder vidta beslutsamma åtgärder mot talibanerna och den terroristiska infrastrukturen som stöder dem", säger Trump.

Den kraftiga explosionen inträffade vid 13-tiden, lokal tid, när en självmordsbombare sprängde en ambulans. Attacken är den värsta i antal dödsoffer räknat sedan i maj.