Hultqvist kritiserar Björklund efter utspel mot ÖB

Publicerad 2018-01-29

Nu anmäler Jan Björklund försvarsminister Peter Hultqvist till KU, uppger DN.

Samtidigt kräver Peter Hultqvist (S) vill att Jan Björklund (L) tar tillbaka antydningarna om att politiska påtryckningar kan ligga bakom att generalmajor Anders Brännström fått sparken.

– Det är helt fel. Det är ett grundlöst påstående som Björklund borde ta tillbaka, säger Hultqvist till TT.

I fredags meddelade ÖB Micael Bydén att Brännström inte kommer att få leda Försvarshögkvarterets totalförsvarsavdelning. Brännström var tänkt att bli chef för den avdelningen även om det formella beslutet inte var fattat.

Nu trappar Jan Björklund upp striden genom att anmäla försvarsministern till Konstitutionsutskottet.

– Det är oerhört märkligt det som har skett. Jag har aldrig varit med om under min tid – varken i försvaret eller i politiken – att en så högt uppsatt general har fått sparken på ett så brutalt sätt, säger han till DN.

Brännström har uppgett för Dagens Nyheter (DN) att han fick sparken på grund av en debattartikel i Svenska Dagbladet och en intervju med DN. I DN-intervjun svarade Brännström ja på en fråga om krigsförbanden skulle vara chanslösa vid ett angrepp.

ÖB:s hantering av Brännström har engagerat många debattörer, försvarsanställda och politiker. Liberalernas Jan Björklund skrev på twitter: "Anar politiska påtryckningar bakom detta. Wallströmdoktrinen är farlig för Sverige". Det upprör Hultqvist.

TT: Varför vill du att Björklund tar tillbaka uttalandet?

– Därför att det är fel.

Hultqvist uppger att befattningen som Brännström skulle få inte är någon som regeringen hanterar eller tillsätter. Försvarsministern uppger också att han inte har några kommenterar till Brännströms debattartikel eller DN-intervju och heller inga synpunkter på ÖB:s beslut.

ÖB Micael Bydén har i ett pressmeddelande uppgett att anledningen till att Brännström inte får den nya befattningen är en "förtroendefråga", att Brännström "inte är lämplig" för den befattningen och att det finns "en historik av händelser som ligger till grund för beslutet.