Hon vill bli första politikern med Downs syndrom

Publicerad 2019-03-21

24-åriga Amanda Malmbergs dröm är att bli politiker. Målet är att förbättra livsvillkoren för alla med en funktionsnedsättning.

Själv har hon en mild variant av Downs syndrom.

– Min diagnos är min superkraft, säger Amanda Malmberg.

Allt började med att Amanda Malmberg lyssnade på Jan Björklunds (L) sommartal på Stortorget i Malmö, 2018. Hon fastnade för det han sa om rätten till stöd för funktionshindrade och hur han talade.

– Han var rak som människa och jag gillade allt han sa, säger Amanda Malmberg.

En månad efter talet blev Amanda medlem i Liberalerna. I januari nominerades hon till en rådgivande omröstning för listan till Europaparlamentet. Amanda kom bland de 100 bästa i provvalet men hennes namn hamnade inte på valsedeln.

– Jag fick 23 poäng. Det är helt fantastiskt att så många vill se mig i Europaparlamentet, säger Amanda.

”Politiker ska ha lägre lön”

Hennes hjärtefråga är funktionshindrades livsvillkor och hon tycker att rätten till assistans och ledsagare har begränsats alldeles för mycket:

– Alla har vi lika mycket rätt att andas och vara delaktiga i samhället. Därför är det viktigt att man inte plockar bort ledsagare och assistenter. Gör man det så kan vi inte leva som andra.

För att finansiera assistans och ledsagare vill Amanda utöva utjämningspolitik. Välbetalda politiker ska stå tillbaka för att göra samhället mer rättvist.

– Kapa politikernas lön till 75 procent av vad den är nu och lägg pengarna på att återställa LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och rätten till assistans. Pengarna ska också gå till psykvård och vård och skola för funktionshindrade. Det är rättvist.

Amanda talar engagerat med stark röst.

Självtroende är det inget fel på. Men vägen hit har varit lång. Skolgången var en tuff tid.

– Av mobbningen fick jag panikångestattacker eftersom jag hade svårt att sätta ord på vad jag varit med om. Nu har jag satt ned min fot och står emot mobbarna. De ska inte få stoppa mig.

Varnar för Sverigedemokraterna

Nu har Amanda skrivit en bok om sitt liv och håller föreläsningar om psykisk ohälsa och hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

– Det började med att en lärare frågade om jag ville hålla en föreläsning på folkhögskolan där jag gick. Så då höll jag en föreläsning för 200 personer. Det var häftigt.

Det senaste året har Amanda varit orolig för att Sverigedemokraterna ska få stort inflytande. Hon menar att de för en diskriminerande politik.

– De har inget för oss med funktionshinder. Så de kan slänga sig i väggen, säger hon.

Vill sitta i nämnd

Drömmen är att jobba med politik på heltid i någon form. En vän som tyckte att hon hade bra åsikter sa nyligen att ”du borde bli statsminister, Amanda.”

Riktigt så stort vågar hon inte drömma.

– Det är orimligt, men visst kan man drömma. Jag skulle exempelvis kunna sitta med i en socialnämnd eller en skolnämnd. Det skulle jag absolut göra bra.