Röda Korset: "Många kommer vara djupt traumatiserade"

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-19

Röda Korset på Sicilien har inte satt igång med sitt räddningsarbete än.

Italienska kustbevakningen ska meddela dem om var de räddade flyktingarna kommer att anlända.

– Så snart vi vet det ska vi hjälpa dem så gott det går, säger Rosario Valastro från Röda Korset på Sicilien. 

Röda korset på Sicilien säger att de just nu väntar på ett telefonsamtal från den italienska kustbevakningen om var flyktingarna ska anlända. 

– Men så snart vi vet ska vi hjälpa dem så gott det går. Många kommer vara djupt traumatiserade. Vi ger dem vatten, skor, mat eller kläder om de behöver något av det. Vi har också läkare och sjuksköterskor på plats, säger Rosario Valastro från Röda Korset på Sicilien. 

Döda kroppar kan lämnas till havs

Just nu pågår fortfarande en stor räddnings- och sökoperation och förutom italiensk kustbevakning deltar också den maltesiska flottan, många fiskebåtar och helikoptrar.

– Vi försöker bokstavligen hitta levande bland de döda kropparna, men med tiden kommer det handla om att bara leta efter döda, säger en talesperson för den italienska kustbevakningen till BBC.

Enligt de senaste uppgifterna ska 49 personer ha räddats, men det kan röra sig om fler, berättar Rosario Valastro.

Han tror inte att man kommer kunna hitta alla de uppemot 700 döda flyktingarna.

– Kustbevakningen brukar inte lämna kropparna i havet, men jag tror inte det är möjligt den här gången. Det är alldeles för många den här gången, säger han.

"Inget slut på tragedin"

Rosario Valastro ser heller inget slut på tragedin.

– Alla vet att dubbelt så många flyktingar kommer att ta sig till Europa via båt i år jämfört med förra året. Jag är säker på att det kommer att ske fler tragedier.

Inget kan förhindra en framtida båtolycka om man inte tar ett internationellt ansvar, menar Rosario. Antingen borde man förebygga flyktingströmmen i Libyen eller skapa säkra vägar in i Europa för flyktingar.

– Om inget görs kommer fler och fler att dö, säger han.

Fakta: Migrantkrisen på Medelhavet

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under fjolåret, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 2011. Men årsjämförelser är opålitliga på grund av smugglingens hemliga natur. De flesta flyktingar tros komma från Syrien och Eritrea.

Rutten över Medelhavet har också kommit att bli den dödligaste i världen. Över 3 400 dödsfall rapporterades förra året. I februari i år omkom över 200 människor i en enskild katastrof.

Historiskt sett har motivationen för dem som söker sig över Medelhavet varit migration, men förra året ökade antalet asylsökande dramatiskt.

Källa: UNHCR (TT)

Följ ämnen i artikeln