Kroppsbyggaren kommer ut som transsexuell

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

Tyngdlyftaren Matt Kroc kommer ut som transperson.

Världsrekordhållaren i 100-kilosklassen kallar sig numera Janae Marie Kroc.

– Ja, jag är transsexuell, skriver kroppsbyggaren på Instagram.

”Det har uppenbart varit massor med skvaller, rykten och frågor om mig de senaste dagarna. För att berätta hur det är: ja, jag är transsexuell”.

Det skriver den 42-årige kroppsbyggaren Matt Kroc, numera Janae Marie Kroc, på Instagram. Hon har även publicerat ett flertal bilder på sitt nya jag: som en ”transperson, alfahane och lesbisk kvinna i en manlig kropp”.

– Det här är någonting som jag funderat på hela mitt liv och det har varit väldigt jobbigt för mig, säger hon i ett uttalande.

”Är stolt”

Kroppsbyggaren och tyngdlyftaren Matt ”Kroc” Kroczaleski innehar för närvarande världsrekordet i 100-kiloklassens kombinerade lyft, det inkluderar bänkpress, marklyft och benböj, med totalt 1157 kilo.

Hon hade planerat att komma ut som transperson när hennes son gått ut gymnasiet. Men eftersom ryktet börjat sprida sig kände hon att hon inte längre hade något val och gjorde det nu istället.

– Jag ville aldrig det här och har inte heller bett om det, jag har tyckt att det varit jobbigt under en mycket lång tid. Men nu har jag äntligen nått en punkt då jag är bekväm och stolt över vem jag är, även om många har svårt att förstå, säger hon i ett uttalande.

Stöd på internet

På sociala medier får hon nu massvis med stöd från sina fans.

”Vad som än gör dig lycklig, du har lärt oss otroligt mycket”, skriver en man.

En annan man skriver: ”Bra för dig Janae! Jag har alltid inspirerats av din attityd och kroppsbyggnad. Det kommer inte alls förändras”.

Dock är Kroc fortfarande osäker på om hon ska genomgå en transition, ett fullständigt könsbyte. Och om hon i framtiden bestämmer sig för att göra det så kommer hon aldrig att tävla i styrkelyft igen, säger hon till sajten Gay Star News.

– Tack för att ni förstår och stöttar mig, jag uppskattar det verkligen. Att vara en total alfahane och samtidigt en transperson gör mig unik även inom transkulturen. Det känns ofta som att jag är två olika personer som försöker dela samma kropp, där båda kämpar över vem som får ha kontroll, säger Kroc i ett uttalande enligt Gay Star News.

Följ ämnen i artikeln