Sydkorea i panik: Bortom våra vildaste fantasier

Publicerad 2015-06-11

Dödsviruset mers har lamslagit Sydkorea.

Först var det sjukdomen.

Nu är det främst paniken.

Jag är här för att träffa min biologiska familj. Men mitt födelseland är inte som det brukar. Dödsviruset mers håller koreanerna i ett järngrepp.

122 personer har insjuknat. Tio av dem har avlidit. Utöver det har 3 500 koreaner satts i karantän.

Vart jag än rör mig märker jag av mersviruset. Eller snarare paniken kring det.

Vanligtvis brukar ett fåtal koreaner bära en mask som täcker för näsa och mun. Främst när de är förkylda och inte vill smitta andra. Nu ser jag var och varannan korean bära mask.

Min bror skickar flera sms om att jag måste vara försiktig. Alla människor jag möter med kommer förr eller senare in på mers. Ungefär som svenskarna och tiggeriet – gånger tusen.

– Detta är bortom våra vildaste fantasier, säger Kim Bum-Soo, general manager på nyhetsbyrån Yonhap.

Vi möter honom på redaktionen. En pumpflaska handsprit står stationerad på varje skrivbord. För tillfället jobbar 30 av Yonhaps reportrar heltid med viruset.

– Den här nyheten är mycket större än någonting annat, säger Kim Bum-Soo.

Då har Sydkorea ändå genomlidit flera epidemier och lever med det ständiga kärnvapenhotet från Nordkorea.

Började i maj

Alltings början var i mitten av maj. En sydkoreansk affärsman bar med sig viruset hem från Mellanöstern.

För tre veckor sedan fick mannen sin diagnos. Problemet var att han hade besökt flera sjukhus och hunnit smitta de människor som han då kom i kontakt med.

Samhällsapparaten sattes igång och takten har ökat för varje dag. Fler än 2 400 skolor har bommat igen. Tågen i tunnelbanan har desinfekterats varje natt. Hela byar har satts i karantän.

När jag checkar in på mitt hotell får jag strikta order om att hålla mig borta från offentliga platser. Om jag måste gå ut bör jag bära mask. Jag får under inga omständigheter klia mig i näsan eller ögonen och absolut inte stoppa fingrarna i munnen.

Jag får ytterligare två sms. Från min svägerska och min kusin.

”Watch out for MERS!”

Till och med min femårige brorson – som jag aldrig har träffat – skickar en videohälsning.

Försöker hålla sig inomhus

Seouls invånare lyder order och försöker hålla sig inomhus. Shoppingstråken ekar inte tomma, men flera gator som vanligtvis myllrar av folk är avsevärt mycket glesare.

Folk avstår alltså från att handla, gå på bio och äta på ute. Samtidigt har många turister har ställt in sina resor hit. Vilket har lett till ett bakslag för landets ekonomi.

Kanske är det just därför som staten har svängt i sin retorik. Sedan nyheten om den ekonomiska nedgången har myndigheterna nyligen trappat ner på sina restriktioner.

Det stämmer dock att viruset inte sprider sig i samma takt. Alla personer som bär på mers har, ironiskt nog, smittats på sjukhus.

Samtidigt har Världshälsoorganisationen, WHO, kritiserat Sydkorea för stängningen av alla skolorna. Enligt dem är smittorisken på skolor i princip noll.

Smittar inte via luften

Frågan är också om ansiktsmaskerna ens gör någon nytta, då mers inte smittar via luften. Det kan mycket väl vara så att miljontals koreaner gömmer snoken i onödan.

Det är åtminstone Lars Danielsson övertygad om. Vi träffar honom på Sveriges ambassad i Seoul.

Han är Sveriges ambassadör i Sydkorea och inte alls ovan vid nödsituationer. Efter tsunamikatastrofen 2004 hade Danielsson en central roll vid krishanteringen. Vilket slutade som en katastrof i sig.

Nu är han mer säker på sin sak. Enligt honom har de 1 000 svenskar som befinner sig i Sydkorea ingenting att oroa sig över. Inte heller de som planerar att resa hit.

– Inga utlänningar är smittade. Det finns ingen anledning att ändra sina planer om man ska resa till Sydkorea, säger han.

Danielsson tror inte att myndigheterna har dubbla agendor vad gäller informationen till medborgarna. Alltså säkerhet kontra ekonomi. Han pekar snarare på vikten av att myndigheterna inte bidrar till oron.

– Det är mänskligt att känna oro. Samtidigt är det väldigt viktigt att titta på fakta. Ingen smitta har skett utanför sjukhus. Punkt.

Logiken ger honom rätt. Men vem handlar logiskt när det finns en risk att smittas av ett dödsvirus? Vem kan hålla sig lugn när folk runt omkring en fortfarande är i chocktillstånd?

Facit får vi inom kort. Myndigheterna tror sig snart ha en tydligare bild av situationen.

På lördag ska jag träffa min biologiska familj. För tredje gången på 30 år.

Frågan är om vi vågar krama varandra, torka varandras tårar.

Uppmaningar från Sydkoreanska myndigheter

Kamelpanik

WHO har tidigare gått ut med den udda uppmaningen att inte dricka kamelkiss, då djuren misstänks bära på mers. Detta har fått ett zoo i Seoul att sätta sina kameler i karantän.

Big Brother

Sammanlagt 3 500 koreaner har satts i karantän, då de misstänks vara smittade. Staten tar i med hårdhandskarna och spårar deras telefoner för att de inte ska ta sig ut bland folk.

Resestopp

Hong Kongs myndigheter är hittills de enda som har avrått sina medborgare från att resa till Korea. Enligt The Guardian har tusentals turister redan avbokat sina resor.

Räntechock

Då folk håller sig hemma har den koreanska ekonomin fått sig en törn. Nu har centralbanken sänkt räntan till rekordlåga 1,5 procent för att sätta sprätt på konsumtionen.

Nordkorea

I den nordkoreanska industriregionen Kaesong jobbar syd- och nordkoreaner tillsammans sedan 2002. För att skydda sina grannar har Sydkorea donerat 53 000 skyddsmasker.

Bröllopskupp

I helgen valde gästerna på ett koreanskt bröllop att kuppa. De tog en skämtbild där alla gäster bar mask. Fotot blev viralt och sedermera en ofrivillig (?) symbol för paniken kring mersviruset.