Otrygga skolmiljön het politisk potatis

Uppdaterad 2015-10-23 | Publicerad 2015-10-22

Skolan i Kronogården i Trollhättan har länge varit problemtyngd. Den otrygga situationen för eleverna har även tidigare varit en het fråga.

– Man har inte lyckats skapa den trygghet som elever ska ha på en skola, säger Larz Blomqvist, ordförande för lärarfacket i kommunen.

Vid en tidigare granskning från Skolinspektionen har lärare vittnat om att Kronans skolmiljö känns otrygg eftersom huset innehåller lokaler som är öppna för allmänheten, som till exempel bibliotek, café och andra lokaler. Ett politiskt bråk har uppstått i kommunen om huruvida caféet ska få ha öppet under skoltid.

– Skolan har länge varit en politiskt het fråga. En av de hetaste har varit att det krävts att ett kafé på skolan som har varit öppet hela dagarna för allmänheten ska stängas, för att det har varit en otrygg situation för eleverna, säger oppositionsrådet i Trollhättan stad, Peter Eriksson (M), till TT.

Segregerat området

Skolan har även fått kritik för bland annat avsaknad av studiero. Kronan är bland de tio skolorna i Sverige som har sämst betygsresultat. Bara 16 procent av alla niondeklassare klarade godkänt i alla ämnen 2014.

Skolinspektionen konstaterade att skolan ligger i ett segregerat område och har många nyanlända elever. Men skolan har inte förmått att ge många elever det stöd de behöver i skolarbetet.

Skolinspektionen skrev att det är anmärkningsvärt att problemen fått fortgå.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

TT