Mall of Scandinavia utrymdes efter brand

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-11-16

Mall of Scandinavia utrymdes under måndagskvällen efter ett larm om brand i en av butikerna.

Men enligt flera besökare ska inget brandlarm ha utlösts.

– Vi har utrymt gallerian, säger Tove Isander vid räddningstjänsten.

Mall of Scandinavia.

Det började brinna i klädbutiken Pull&Bear i nya supergallerian Mall of Scandinavia i Solna på måndagskvällen. Personalen i gallerian ska ha släckt branden på egen hand.

– Det var någon som sprang förbi med brandsläckare mot en annan klädbutik, säger Wanmai Cajong som arbetar i en av gallerians butiker.

Polisen fick in larmet om branden 20.36.

– Det har brunnit inne i en butik i en trävägg, så att det har kommit rök. Från den butiken har folk fått gå ut, säger Albin Näverberg, på polisens ledningscentral.

Enligt räddningstjänsten utrymdes hela gallerian, polisen kan dock inte bekräfta det.

– Vi har inte fått någon information om det. Branden är släckt. Man har utrymt butiken, står det, säger Albin Näverberg.

Räddningstjänsten kom till platsen för kontroll.

Inget brandlarm utlöstes

Tim Tarré Johansson var på plats när händelsen inträffade.

– Det var en ganska lugn stämning tills det kom några vakter springande och skrek att alla måste ut då brandlarmet inte gick igång, säger han.

Flera besökare har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de inte hört något brandlarm trots den kraftiga rökutvecklingen. Enligt räddningstjänsten stämmer uppgiften som tog emot larmet från personal i butiken.

Centrumledningen för Mall of Scandinavia skriver i ett mejl att brandlarmet utlöstes i en sektion samt att ett evakueringslarm fick igång.

– Sprinklersystemet löstes ut som det skulle och saneringsarbetet är påbörjat. Ingen utrymning behövde ske, skriver ledningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gick det inte att stänga av sprinklersystemet som länge sprutade vatten. Det ska även ha runnit genom belysningen till våningen under.

Branden ska ha startat i anslutning till ett eluttag och lysrör bakom kläder. Polisen har upprättat en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Följ ämnen i artikeln