Tunisien antar kritiserad terrorlag

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-25

Tunisiens vice president Abdelfattah Mouro.

Tunisiens parlament har antagit en ny, skärpt terrorlag, som ska ge myndigheterna ökad makt att förhindra nya terrordåd. Men människorättsgrupper anser att lagen går för långt.

Den nya lagen lades fram av regeringen efter två blodiga attentat tidigare i år. Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) har tagit på sig bägge dåden.

I den populära badorten Sousse utförde den 26 juni en ensam gärningsman en massaker på 38 utlänningar. I mars dödades 21 turister i en attack mot Bardomuseet i huvudstaden Tunis.

Den nya lagen antogs efter tre dagars debatt med 174 röster för och tio nedlagda. Ingen röstade nej. Men om den har brett stöd bland både sekulära och religiösa partier, så är kritiken desto större från människorättsgrupper.

De invänder bland annat mot att dödsstraff införs på straffskalan för fler brottsrubriceringar än i dag. Tunisien har inte genomfört någon avrättning på ett kvarts sekel.

Lagen ger också myndigheterna långtgående befogenheter i jakten på misstänkta terrorister. Misstänkta kan hållas fängslade i 15 dagar utan att få tillgång till advokat eller ställas inför en domstol. Det blir även lättare för polisen att använda telefonavlyssning och den som offentligt uttrycker stöd för terrorism kan straffas med fängelse.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln