Trähusens revansch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

”Bra för miljön”

I Sverige är hus byggda i trä det vanligaste. Detta beror på flera orsaker som miljöpåverkan och pris. Men finns det några fördelar med att köpa ett hus i trä istället för ett byggt av sten eller betong?

Per Gutung på Skidstahus.

Per Gutung på norrländska Skidstahus förklarar att den till synes dominerande ställningen som trähus har på marknaden beror på att råvaran finns. Men han understryker också att trähus har många fördelar jämfört med hus i betong och sten.

Skidstahus startade 1953 och har alltid jobbat med trä. De första husen som såldes var sommarstugor och lite mindre hus på postorder men idag säljer de också större villor.

Per Gutung menar att en av de största fördelarna med trähus är flexibiliteten.

– Man har mycket större utrymme att påverka och modifiera ett trähus vilket många vill idag. Till exempel kan man i efterhand sätta in nya fönster, dörrar och så vidare, säger han.

Bra för miljön

Per säger att man visserligen kan man modifiera även betonghus men det att är svårare. Andra fördelar som Per tar upp är priset och att trähus oftare säljs nyckelfärdiga vilket efterfrågas av kunder.

Han anser dessutom att trähus är ligger rätt i tiden och är bättre rent miljömässigt, dels eftersom att en välskött skog bra för växthuseffekten. Men trä väger också mindre vilket gör det lättare att frakta. Eftersom att många företag levererar hus landet runt blir det mindre utsläpp av koldioxid vid transporten.

– Det finns ingen begränsning på råvaran, träd har vi hur mycket som helst av. I isoleringen används återvunnet glas vilket också är bra för miljön, säger han.

Per tar också upp de hårdare kraven på köpt energi. Han menar att det är lättare att sätta in mer isolering i trähus vilket leder till mindre elförbrukning. Per anser att trähus kommer fortsätta vara marknadsledande på grund av de skärpta energikraven men också för att trähus är det klassiska i Sverige.

– Hus i trä har vi haft erfarenhet av i flera hundra år, säger han.

Dante Thomsen, Minimedia

Följ ämnen i artikeln