Soldaterna börjar åka hem efter nyår

Publicerad 2011-11-08

Regeringen S och MP har gjort upp om Afghanistaninsatsen

Svenska soldater i Afghanistan.

Regeringen är överens med MP och S.

Den första svenska soldaten lämnar Afghanistan efter nyår.

– Den stora framgången är att vi börjar ta hem soldaterna redan 2012, säger Åsa Romson.

I morgon lägger regeringen fram sitt förslag om framtiden för den svenska Afghanistanstyrkan för riksdagen. Förslaget är framarbetat i samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och väntas röstas igenom med bred majoritet.

– Vi kommer att bifalla regeringens proposition, säger Åsa Romson.

Förhandlingar mellan utrikesminister Carl Bildt, Urban Ahlin (S) och Peter Rådberg (MP) har pågått under en längre tid och på oppositionspartiernas gruppmöten i kväll beslutades att driva igenom propositionen.

Förslaget går ut på att den svenska Afghanistaninsatsen ska övergå från militär till civil och de första soldaterna åker hem redan i början av nästa år.

100 soldater hem nästa år

I dag finns cirka 550 svenska soldater i fyra afghanska provinser. Enligt överenskommelsen ska styrkan minskas med 100 soldater redan 2012 vilket innebär ett tillbakadragande från tre provinser. Överenskommelsen innebär också att man fastställer slutdatumet för den svenska militära insatsen till sommaren 2014. Kvar i Afghanistan blir dock 200 svenskar som kommer att arbeta med att utbilda afghansk polis och militär.

Miljöpartiet säger sig vara nöjda med att den nya propositionen innehåller utförligare planer på civila insatser som demokratiutveckling och fattigdomsbekämpning. Hela den svenska insatsen kommer att få en civil ledning.

– Man vinner inget krig, lösningen för Afghanistan är civil, säger Peter Rådberg.

Någon tidsplan eller specifika detaljer för den civila insatsen efter 2014 är ännu inte fastställd.

Insatsen har inte lyckats

Har den svenska insatsen varit framgångsrik hittills?

– Nej, inte sett utifrån att det finns en stabil demokrati och ett blomstrande tryggt samhälle för afghanerna, så har det inte blivit. På så sätt har den internationella insatsen inte lyckats leverera, säger Åka Romson.

Har vi deltagit på rätt sätt hittills?

– Det har varit nödvändigt att delta med militära medel i vissa delar men vi har tryckt på för en omvändning i vårt stöd till Afghanistan från det militära till det civila och humanitära som vi tror är mycket viktigare på lång sikt.

Propositionen utmynnar i ett rambeslut och sedan är det upp till försvarsmakten att besluta detaljerna i det svenska tillbakadragandet.