USA: Trump mot Obama i valspurten

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-11-03

USA:s president Donald Trump valtalar i Montana.

USA:s president Donald Trump för en intensiv valkampanj inför mellanårsvalet på tisdag med totalfokus på ekonomin och migrationsfrågan. Men han möter mer och mer motstånd från sin företrädare på presidentposten, Barack Obama.

Ex-presidenten har klivit fram som Demokraternas starkaste vapen i kampen om kontrollen över kongressen.

– Jag är här av ett enkelt skäl, att uppmana er att rösta, sade Obama under ett massmöte i Georgia i fredags.

– Konsekvenserna av att stanna hemma är enorma, eftersom Amerika nu befinner sig vid ett vägval. Vårt lands själ står på spel, fortsatte han.

Obamas mellannamn

Hur mycket hotad Trump och hans kampanj känner sig av Obama är oklart, men under ett valtal i fredag refererade Trump till sin företrädare som Barack H Obama, ett påpekande till väljarna att Obamas mellannamn är Hussein. Före sin presidentvalskampanj drev Donald Trump ivrigt en konspirationsteori om att Barack Obama inte var född i USA och därmed inte hade rätt till presidentämbetet.

Med massmöten på schemat i både Montana och Florida (som han besökte så sent som i onsdags) kampanjade Trump med budskapet att en röst på Republikanernas kandidater också är en röst för mer jobb.

"På väg till Montana och Florida i dag! Alla är peppade av jobbsiffrorna. 250 000 nya jobb i oktober. Och lönerna ökar. Wow"", skrev Trump i ett av sina morgoninlägg på Twitter på lördagen.

I fredags presenterades jobbsiffror som visade att sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 250 000 personer under oktober jämfört med månaden före vilket var betydligt fler än väntat.

"Större folkmassa"

Väl framme i Montana twittrade Trump glatt att så gott som alla måste medge att "mina folkmassor är mycket större än Obamas".

När Trump installerades som president i januari 2017 manipulerades foton om hur stor – eller liten – folksamling som slöt upp i Washington DC.

Obama kommer att kampanjtala igen på söndag i sin hemstad Chicago och i delstaten Indiana.

Enligt opinionsmätningarna är det framför allt i representanthuset som Republikanerna riskerar att förlora sin majoritet. Valet gäller också guvernörsposter.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln