Stefan lurades av inkassobolaget

Publicerad 2016-05-10

Hans namnteckning förfalskades – fick kravbrev på hundratusentals kronor

Stefan Jaldehult, 43, har lurats av inkassobolaget Lindorff.

Hans liv totalförändrades när han på grund av en förfalskad namnteckning fick ett kravbrev på hundratusentals kronor, avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

– Det var som ett slag i bröstet. Jag tappade allt hopp och all energi, säger han i programmet.

Stefan Jaldehult

Den lönsamma inkassobranschen tjänar varje år miljarder kronor och just nu finns över en miljon svenskar i bolagens register. Men för att dra in de stora pengarna använder de sig av riktiga skumraskmetoder – och de är beredda att gå långt för att tjäna ännu mer, avslöjas i TV4:s Kalla Fakta.

Stefan Jaldehults liv förändrades totalt när han fick ett kravbrev på hundratusentals kronor från inkassojätten Lindorff.

– Jag blev förtvivlad, förvånad och fick mer eller mindre en chock, säger han till Aftonbladet.

”Blir rädd och förbannad”

För drygt tio år sedan gick Stefans restaurang i konkurs. Samtidigt passade inkassobolaget på att köpa upp en obetalt faktura på 108 000 kronor, en skuld som på tio år växt till 360 000 kronor.

Då hörde bolaget av sig – trots att Stefan inte fått ett enda kravbrev på skulden.

– Först blev jag skrämd. Det kändes som att det var någonting som inte stämde, säger han och berättar hur han såg sin namnteckning på ett av pappren.

Det visade sig att någon skrivit under med hans namnteckning som innebar att han ”erkänt skulden”.

– Man blir både rädd och förbannad på samma gång. Det kändes ju extremt otrevligt när man ser ett papper påskrivet som påstås vara sin egen signatur, säger han.

Lindorff stod emot

Det blev starten på ett långt sökande efter upprättelse. Rätt snart kunde Stefan Jaldehult konstatera att varken polisen, Kronofogden eller Datainspektionen ville hjälpa honom. Till slut valde han själv att bekosta en undersökning av namnteckningen hos polisens kriminaltekniska laboratorium.

– Resultatet talar starkt för att den omstridda namnteckningen ”Stefan Jaldehult” inte har skrivits av Stefan Jaldehult, säger handstilsexperten Diana Belic, till Kalla Fakta.

Det visade sig dessutom att delgivningsmannen som anlitats har en kriminell bakgrund och har dömts för förskingring och försök till bedrägeri.

Trots det fortsatte inkassoföretaget Lindorff att driva sitt krav och det var först ett år senare, efter en dom i tingsrätten, som de drog tillbaka det.

– Om det finns en person i bolaget som har en kriminell bakgrund så är vi helt förtvivlade över det. Det är väldigt allvarligt, säger vd Erika Rönnquist, i programmet.

”Ingen har försökt hjälpa en”

Men Stefans situation är långt ifrån unik. Kalla Fakta har i sin granskning gått igenom Datainspektionens arkiv och hittat tusentals outredda fall och i 9 av 10 klagomål inleds inte något tillsynsärende.

– Det är ju egentligen ett jäkla sätt, för det kan väl inte vara någon som är betjänt av att sätta en människa i skuld i evig tid, men å andra sidan är ju bolagen tämligen okänsliga över vilka tragedier de åsamkar folk, säger Per Nilsson, som ofta är en anlitad jurist i strid med inkassobolagen, i programmet.

Domstolen fastslog alltså att Stefan Jaldehult aldrig fått en delgivning från Lindorff och att de därför inte har någon rätt att kräva honom på pengar.

– Det är en lättnad att man kunnat motbevisa allt det här, men samtidigt är man orolig över att det kunnat hända. Det är skrämmande att man vänt sig till polisen, Datainspektionen och Kronofogden och ingen av dem har lyft ett finger för att hjälpa en, säger han till Aftonbladet.
 

Fotnot: Kalla Fakta sänds i TV4 tisdagen den 10 maj klockan 21.

Följ ämnen i artikeln