Minst 17 döda i dubbla självmordsdåd

Publicerad 2016-09-27

Minst 17 människor har dödats i två olika självmordsdåd i Bagdad i Irak, uppger Al Jazeera och AP.

Omkring 50 personer skadades i de båda attackerna, som skedde på folktäta gator.

Offren är civila, enligt myndighetskällor.

Den första, och dödligaste, explosionen inträffade på tisdagen på en affärsgata i Jadida-distriktet i de östra delarna av den irakiska huvudstaden Bagdad.

Polis- och sjukvårdskällor säger till Reuters och AP att elva personer dödats och att dödssiffran kan komma att stiga. Dessutom uppges runt 30 personer ha skadats.

Offren uppges vara civila

Självmordsbombaren utlöste sin bomb bland en samling byggarbetare. Offren uppges vara civila. Explosionen orsakade även skador på fordon och byggnader på gatan. Det finns även uppgifter om att en vägbomb ska ha exploderat.

Några timmar senare sprängde sig en annan person sig själv till döds på en marknad i den sydvästra stadsdelen Bayaa, skriver AP.

Sex personer dödades och 21 skadades i den attacken. Totalt har alltså 17 personer dödats och omkring 50 skadats i tisdagens två dåd.

De drabbade områdena domineras av shiamuslimer.

IS säger sig ligga bakom

Terrorgruppen IS, som definierar sig som sunnimuslimsk, har tagit på sig Jadida-händelsen, rapporterar AFP.

Dåden kommer bara två dagar efter att sex personer dödades av en självmordsbombare i västra Bagdad. Dagen dessförinnan dog elva personer i staden Tikrit när en polisstation attackerades av beväpnade gärningsmän och en bilbomb exploderade.

IS har tidigare sagt sig ligga bakom även dessa båda händelser.

I en IS-attack i juli dödades 324 människor, det allvarligaste attentatet sedan Saddam Husseins fall 2003.

Snabbkoll: Så kastades Irak in i kaos

Ständiga terrorbomber Otaliga bombdåd har skakat Irak sedan diktaturen föll. Minst 80 personer dog i det här bombdådet mot hotell Al-Hamra 2005.

2003 invaderades Irak av en USA-ledd koalition som avsatte diktatorn Saddam Hussein.

Efter val fick landet en ny, bräcklig regim där kurder, shiamuslimer och sunniter skulle dela på makten. I praktiken fick kurderna självstyre i landets norra delar, medan shiamuslimerna dominerade styret i resten av landet.

Sunniterna, som varit den mäktigaste gruppen under Saddam Husseins tid, diskriminerades.
Åren efter invasionen drabbades Irak av otaliga strider och terrorattacker, ofta med etniska motiv. När USA började dra tillbaka sina styrkor uppstod ett maktvakuum i landet.
  År 2006 bildades terrororganisationen Islamiska staten i Irak som attackerar amerikanska och irakiska styrkor och genomför terrordåd.
  I juni 2014 ryckte Islamiska staten fram och tog på kort tid över stora områden i Irak och Syrien, och utropade ett kalifat.
  Sedan dess pågår en kamp om områdena mellan IS och den irakiska armén samt kurdiska styrkor, stödda av ett antal länder. Terrorattacker är fortfarande vanliga.

LÄS OCKSÅ:
Så växte Islamiska staten fram
Irakexpert om IS: Så ska de krossas

 PLUS:  Kampen mot terrorn