Polisen: Våldet mot våra hundar allt brutalare

Publicerad 2018-12-08

”Våldet mot polisens tjänstehundar har blivit brutalare”.

Det menar Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd.

– Det är en dyster utveckling, som tyvärr går hand i hand med hur det ser ut i samhället i stort, säger han.

För tre år sedan knivskadades polishunden Hjalle svårt när han försökte få stopp på två gärningsmän som försökte fly efter att ha rånat en butik i Västerås.

Han fick tre hugg, ett i vänster ben, ett i nacken och ett bak i ryggen.

Mot alla odds överlevde Hjalle och kunde så småningom återgå i tjänst.

”Drar sig inte för att skada hundarna”

Förutom att våldet mot hundarna blivit grövre attackeras de oftare idag än för 15, 20 år sedan. Det menar Glenn Andersson, utbildningsansvarig vid polishundenheten Region Syd.

– Förr gjorde gärningspersonerna allt för att försöka slita sig loss från hunden men man hade inte en tanke på att greppa tag i ett tillhygge och slå eller hugga hunden. Det fanns en inbyggd moralisk kompass som talade om att ”så gör man bara inte”. Idag finns inget rent spel överhuvudtaget. Kadern av människor som är riktigt farliga är betydligt fler idag och de drar sig inte för att skada även våra hundar, och det är något vi måste förhålla oss till, säger Andersson.

Åttaåriga polishunden Eddy skadades både fysiskt och psykiskt när en misstänkt gärningsman slog honom i nacken och huvudet med en hammare i samband med ett pågående inbrott.

– Det var länge oklart om vi skulle kunna ha kvar honom i tjänst, säger Glenn.

Hjärnskakning

Eddys husse och kollega Niklas berättar vad som hände den där natten då de åkte på, vad de trodde var, ett rutinjobb i en industrilokal.

– En man stod en bit ifrån och hotade mig med ett föremål. Då skickade jag Eddy som flög på personen och bet honom i armen. Plötsligt vände mannen och sprang i motsatt riktning från mig och upp på en avsats med Eddy hängande i armen. Medan han hängde där såg jag att mannen slog Eddy upprepade gånger i nacke och huvud. Men det var först senare jag förstod att han använt en hammare, säger Niklas.

Tack och lov blev de fysiska skadorna inte så omfattande. Veterinären konstaterade att han fått mjukdelsskador och eventuellt en hjärnskakning.

– Nu hade vi tur i oturen, att Eddy hängde i armen vilket innebar att gärningsmannen inte lyckades få in fullt så många klockrena träffar. Hade Eddy legat på marken tror jag inte att han hade levt idag, säger Niklas.

”Blev en elakare hund”

Värre var det med de psykiska skadorna.

Eddy, som tidigare varit en synnerligen snäll polishund som älskat allt och alla blev väldigt misstänksam.

– Hans tillit till människor fick sig en knäck, från den ena dagen till den andra blev han helt enkelt en elakare hund. Innan hade han tagit för givet att alla var snälla, även ”busarna”, säger Niklas.

Idag tänker Niklas sig för en extra gång innan han ”bussar” Eddy på en gärningsman.

– Hunden är ett extremt bra vapen, men man har alltid ett säkerhetstänk. Om jag misstänker att någon har en kniv skickar jag inte hunden automatiskt eftersom risken är stor att han skadas, säger Niklas.

Länge var det oklart om Eddy skulle kunna fortsätta som tjänstehund.

– Det märktes tydligt på honom att han drabbats av ett mentalt trauma, och det krävdes mycket arbete för att få upp hans självkänsla, säger Glenn Andersson.

Hundförare: Bör räknas som våld mot tjänsteman

Om Eddy inte klarat testet och kunnat återgå i tjänst hade det inneburit ett enormt avbräck, dels för Niklas som blivit av med sin kollega, dels för polisverksamheten i Region Syd som varit ”en hund kort” men det skulle även kostat skattebetalarna en massa extra pengar.

– För det första är det väldigt svårt att hitta bra polishundsämnen idag och att utbilda en tjänstehund tar två år från scratch tills den kan fungera optimalt. Notan för inköp och utbildning hamnar lätt på ett par hundra tusen kronor, säger Glenn Andersson.

Tack och lov gick det bra den här gången och Eddy hämtade sig efter våldet och är tillbaka i tjänst igen.

De hundförare vi varit i kontakt med tycker det är på tiden att Sverige tar efter USA där den som uppsåtligen utsätter en polishund för våld döms för våld mot tjänsteman. I Sverige är brottet skadegörelse alternativt grov skadegörelse.

– Jag tror vi slarvar vi lite till mans när vi ska rapportera då våra hundar blivit angripna under tjänsteutövning eftersom vi vet att skadegörelse är ett ringa brott som sällan eller aldrig leder till en fällande dom. Om det däremot klassas som våld mot tjänsteman skulle vi bli mer benägna att rapportera då straffet skulle bli betydligt mer kännbart för angriparen, säger Glenn Andersson.

Fotnot: ”Niklas” heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln