Blixtkaos drar fram över Sverige

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2018-08-08

Flera terrängbränder härjade i Dalarna efter ett åskoväder på onsdagen.

– Jag har aldrig sett något liknande förut, säger Stefan Wickberg, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Senare under kvällen drabbades även Småland och under torsdagsmorgonen kom busvädret till Stockholm.

Ett stort åskväder har dragit in över Sverige. Ovädret orsakade flera bränder under onsdagen, bland annat i Dalarna.

– Från klockan 19.32 till 19.39 har fem bränder i terräng brutit ut, alla i Dalarna och det smäller bra där. Jag tror alla är orsakade av åskan, säger Stefan Wickberg.

Av de fem terrängbränderna bröt två ut i Borlänge, resten bröt ut i Falun, Ludvika och Älvdalen.

– Jag har aldrig sett något liknande förut, säger Stefan Wickberg.

Radhus träffades av blixten

Strax före klockan 19 började ett radhus i Falun brinna efter att ha träffats av blixten.

– Blixten slog ner i huset. Efter mindre än 20 minuter bedömer man att man har branden under kontroll, men man var fortsatt orolig för att det skulle pyra och blåsa upp igen. Det verkar som att det har gått bra, men att man kom undan med blotta förskräckelsen, säger Stefan Wickberg.

Ingen skadades vid branden i radhuset.

Efter att ha dragit förbi Dalarna har det kraftiga åskvädret fortsatt uppåt och över Gävleborg. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för att det kan förekomma kraftig åska i Gävleborg under kvällen. Åskvädret orsakade bland annat strömavbrott i Bollnäs, Ljusdals och Hudiksvalls kommuner.

Brand hos däckfirma

Senare under onsdagskvällen drog ytterligare ett åskväder in över landet, något som orsakade ett kraftigt oväder i Småland.

Strax före klockan 22 på kvällen bröt en brand ut i en byggnad i Vislanda i Alvesta kommun. Byggnaden tillhör en däckfirma som har ett lager i byggnaden.

– Vi har haft ett jätteåskväder och med 95 procent säkerhet berodde branden på åskan, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap på Värends räddningstjänst.

Ingen skadades vid branden. I ett initialt skede fanns det risk för spridning till närliggande bostadshus.

– Vi har kontroll över branden nu och har klarat att skydda byggnaderna runtomkring. Det ser hoppfullt ut, säger Conny Peterson strax innan midnatt under natten till torsdag.

”Har ingen rolig dag idag”

Janne Andersson i Rydaholm, i Värnamo kommun, hamnade mitt i åskkaoset.

Han såg och filmade åskan från sitt sovrumsfönster.

– Det skulle inte förvåna mig om brandkåren har lite att pyssla med här i trakterna faktiskt, efter de här blixtnedslagen. Det var riktigt, riktigt nära. Jag är inte rädd, men de som bor här i samhället och är rädda för åskan har ingen rolig dag i dag, säger Janne Andersson.

Senare började ett hus i Älmhult brinna när det träffades av blixten, enligt räddningstjänsten i Älmhult. Branden kunde släckas snabbt.

Brand i Nacka

Under tidig torsdagsmorgon var det Stockholms tur att få sin del av ovädret.

Från flera delar av huvudstaden kunde man se och höra himlens skådespel.

Strax efter 03-tiden hörde flera av Aftonbladets läsare av sig och vittnade om en brand i Nacka som startat på grund av vädret.

– Vi har en utvecklad brand i skog och mark där. Vi är på plats med fem släckenheter och omringar den, säger Per Tillander, operativ chef på Södertörns brandförsvar, vid 04-tiden och fortsätter:

Vid klockan 05 är branden under kontroll.

– Det ser bra ut. Vi har tre släckenheter kvar, har ringat in branden. Nu fortsätter vi med släckningsarbetet och har satt en prognos på att arbetet ska vara klart vid 07-tiden.