Bernie Sanders ställer upp i USA-valet 2020

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Bernie Sanders ställer upp som demokraternas presidentkandidat i valet i USA 2020.

Det bekräftar han själv på Twitter.

Den 77-årige Vermontsenatorn ger sig in i matchen om att bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020.

Det har tidigare spekulerats i att Sanders, som slogs om posten mot vinnande Hillary Clinton 2016, tänkt ställa upp även i valet 2020.

– Jag vaknar inte upp på morgonen med en brinnande längtan om att jag måste bli president, har Sanders sagt tidigare i en intervju med New York Magazine.

Foto: AP
Bernie Sanders ställer upp som demokraternas presidentkandidat i valet 2020.

Berättade i lokalradion

Han tillade då att om någon annan än han själv är bättre lämpad som kandidat så kommer han göra allt i sin makt för att den personen ska bli vald.

– Men om det visar sig att jag är den bästa kandidaten att vinna över Donald Trump, då kommer jag förmodligen att kandidera, sa Sanders då till tidningen.

Och på tisdagen gjorde Sanders, som har en stor supporterskara i partiets vänsterfalang, sin kandidatur offentlig i lokalradion i Vermont.

– Vi påbörjade den politiska revolutionen 2016 och nu är det dags att ta den vidare, sa han i radiointervjun.

I opinionsmätningar vem Demokraternas partianhängare vill se som nästa kandidat har tidigare vicepresidenten Joe Biden legat i topp, följd av Sanders.

Var tidigare partilös

Sanders var partilös innan han gick med i det Demokratiska partiet 2015 och är den politiker som suttit längst i USA:s kongress som partilös.

Till skillnad från andra politiker, som oftast förlitar sig på rika välgörare, finansierade Sanders en stor del av sin förra presidentvalskampanj med mikrotransaktioner.

Om Sanders skulle bli vald som president i slutändan skulle han bli den äldsta presidenten någonsin, 79 år gammal, som svärs in.

Donald Trump, som svors in som 70-åring, har det nuvarande rekordet.

Publicerad: