Kulturprofilens advokat: ”Åtalet är en synd och en skam”

Uppdaterad 2018-10-01 | Publicerad 2018-06-12

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault nekar till anklagelserna om två fall av våldtäkt.

Via sin advokat Björn Hurtig hävdar Arnault sin oskuld.

– Han är bestört och uppgiven, säger Hurtig.

Åklagaren har väckt åtal mot Jean-Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, för två fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm under 2011. 

Bland annat gäller anklagelsen en våldtäkt där kvinnan sov.

– Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Jean-Claude Arnault.

Men åklagaren och Arnaults advokat Björn Hurtig har diametralt olika åsikter.

– Jag tycker inte alls att bevisningen når upp till den nivå krävs för att man ska förvänta sig en fällande dom vid en rättegång. Vi tycker att det är synd och skam att man har valt att väcka åtal, eftersom bevisningen är för svag, säger Hurtig.

Det var i november som DN publicerade en granskning av kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med Katarina Frostenson, författare och ledamot i Svenska Akademien. 18 kvinnor berättade då att han ska ha utsatt dem för sexuella övergrepp. Flera av kvinnorna framträdde med namn och bild i tidningen och händelserna ska ha inträffat mellan 1996 och 2017.

Advokaten: ”Han är bestört uppgiven”

När Aftonbladet når Björn Hurtig har han precis avslutat ett samtal med sin klient.

– Han är bestört och uppgiven. Han är bestört och han hävdar sin oskuld, han har inte begått de här påstådda gärningarna. Han tycker att bevisningen är för svag och är uppgiven för att han i vart fall inte kan bortse från att det här enorma massmediala trycket har spelat in. Han har varit en jagad man under lång tid nu.

Vad i bevisningen är för svagt?

– Man måste komma ihåg att den bygger i mångt och mycket på muntliga uppgifter och andrahandsuppgifter. Muntlig bevisning är som färskt frukt, den blir sämre med tiden. Det riskerar att smyga in en massa saker i det mänskliga psyket och i det mänskliga minnet efter som hand tiden går. Det kan vara svårt att veta vad som är mina egna minnesbilder efter att ha läst och hört saker i media.

– Det är gärningar som ligger långt bak i tiden och det saknas helt direkta vittnesiakttagelser och teknisk bevisning.

Är du förvånad över åtalet?

– Nej. Det har varit ett enormt massmedialt tryck i det här målet och det tror jag inte man kan bortse från. Det är enorma proportioner i det här och jag tror inte att man har vägt in det. Man kan inte bortse från att sådana saker spelar in.

Hurtig vill inte gå in på var Arnault nu befinner sig, eller mer ingående återge sin klients bild av vad som hände vid de aktuella tillfällena.

Vad har han och målsägande för relation?

– Jag kan bara säga att de känt varandra men jag vill understryka att när jag läser bevisningen är jag benägen att tro på hans oskuld.


Fotnot: Aftonbladet publicerar från och med nu namn på kulturprofilen Jean-Claude Arnault eftersom han för första gången svarar på anklagelserna, dock genom sitt juridiska ombud.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.