Här förbjuds de boende att röka – även på balkongen

Publicerad 2018-06-04

Att röka eller inte röka på balkongen – det är en het fråga i många bostadsområden.

Nu tar bostadsbolaget Tyresö Bostäder ställning och ska förbjuda hyresgäster som flyttar in i deras lägenheter att röka i lägenheten, på balkongen och i närheten av fastigheten.

Kostnaden för att sanera en lägenhet när en boende rökt inomhus är hög. Det är en av anledningarna till att Tyresö Bostäder nu förbjuder hyresgäster som flyttar in i deras nyproduktioner att röka både inne i lägeenheterna och på balkongerna, skriver Hem & Hyra.

Tyresö Bostäder är inte första bostadsbolaget som inför rökförbud på nyproduktioner. Däremot har de tagit det ovanliga beslutet att de ska börja med rökförbud för de gäster som tecknar kontrakt även i bolagets befintliga fastigheter.

Rökförbud hos Tyresö Bostäder

Beslutet togs i mars under ett styrelsemöte och det innebär att bostadsbolaget kommer att skriva in en avtalspunkt i sina kontrakt som betyder att hyresgästerna får röka varken i lägenheterna, på balkongerna eller i närheten av fastigheterna där det kan störa andra boende.

Aftonbladet har sökt Tyresö Bostäder utan framgång, men Hem & Hyra får tag på kundservicechefen Mari Önnevall. I ett mejl till tidningen skriver hon:

”Det stämmer att vi numera erbjuder rökfria fastigheter i nyproduktionen på Temyntan och Hasselbacken. Beslut är fattat om att successivt införa rökfria hyresavtal även i det befintliga beståndet. Där håller vi på att arbeta fram rutiner och ta fram arbetssätt för att det ska implementeras på ett bra sätt.”

Hon berättar också att det inte är bestämt exakt när rökförbudet kommer att införas.

Kan bestridas hos Hyresgästföreningen

Men det kan gå att bestrida förbudet. Enligt Susanne Wikström som är chefsjurist på Hyresgästföreningen har hyresvärden rätt att skriva in rökförbudet när ett nytt hyreskontrakt tecknas, men hyresgästen kan också ta frågan till hyresnämnden och försöka få bort det villkoret ur kontraktet.

– Jag kan inte säga hur hyresnämnden ser på det men jag tror det finns goda möjligheter att få bort villkoret i efterhand, säger Susanne till tidningen.