Polis: Skolskytten planerade skjuta flera

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-05-08

Blommor och ljus utanför den skola i Vanda, i utkanten av Finlands huvudstad Helsingfors, där en pojke i april sköt tre klasskamrater. Arkivbild.

Den pojke som erkänt att han sköt tre klasskamrater på en skola i Vanda i Finland i april misstänks ha planerat att skjuta fler, enligt polisens förundersökning.

Den tolvårige pojken gick först in på toaletten och täckte sitt ansikte med en handduk. Sedan stegade han in i klassrummet, meddelade att mobbningen var över och öppnade eld.

En pojke sköts till döds och två flickor skottskadade allvarligt, innan en lärare lyckades få skytten att lämna rummet.

Sökte på hemsidor

Dådet ägde rum den 2 april på en skola i Vanda i utkanten av Helsingfors. Det hela var över på mellan en och två minuter, rapporterar svenska Yle med hänvisning till polisens pågående förundersökning.

Den beväpnade pojken greps kort efter skottlossningen och erkände senare sitt brott i förhör.

Förundersökningen, vid vilken polis bland annat sökt igenom skyttens telefon och dator, visar att pojken planerat dådet aktivt i två till tre veckor. Under flera månader hade han intresserat sig för hemsidor med anknytning till skolskjutningar och filmer om vapen.

Polisen vet också hur den misstänkte fick tag på vapnet, som tillhör en nära släkting, och hur han visste hur det användes.

”Utredningen har visat att den misstänkte tidigare har avfyrat vapnet ett par gånger under överinseende av en släkting”, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Särkkä, i ett pressmeddelande enligt Yle.

Inget åtal

Polis har inte hittat bevis för att pojken mobbats under senare tid, visar utredningen. Däremot har pojken varit med om enstaka konflikter några år tidigare, enligt Särkkä.

Förundersökningen är nästan färdig och stora delar av den har sekretessbelagts med hänvisning till pojkens ålder. Åtal kommer inte att väckas då den misstänkte inte är straffmyndig.

En av de två flickor som skottskadades har fått lämna sjukhus och vårdas i hemmet.