Ministern: Brasförbud var aldrig avsikten

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-04-18

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.

Kommunerna har goda möjligheter att tillämpa de nya reglerna kring att elda trädgårdsavfall utan att ”bråka och jävlas” med människor.

Det anser miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

– Regeringen har inte haft någon avsikt att i någon större grad förändra möjligheterna att elda trädgårdsavfall på sin tomt, säger Pourmokhtari.

Men det har uppstått stor förvirring om vad som gäller sedan regeringens nya avfallsförordning trädde i kraft 1 januari.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att för privatpersoner ska trädgårdsavfall lämnas till återvinningscentral eller komposteras på tomten.

”I vissa undantagsfall kan man elda men då måste det vara tillåtet i din kommun”, skriver myndigheten.

Manar kommuner

Många kommuner har skrivit på sina hemsidor att det inte längre är tillåtet att elda sitt trädgårdsavfall.

– Om de är för nitiska eller inte bör jag inte bedömda, men jag kan vara tydlig med att det finns gott om olika typer av undantag som man kan tillämpa i kommunen, säger miljöminister Romina Pourmokhtari.

Bioavfall ska i första hand återvinnas, men kommunerna får till exempel meddela undantag när hanteringen av avfall annars inte är genomförbar.

Olika kommuner gör nu olika tolkningar och några har backat från tidigare besked om stopp för eldning i trädgården.

– Vi manar ju till att man på olika sätt ska se till att tillämpa undantagen för att inte i onödan krångla till det för folk, säger Pourmokhtari.

Avfallsförordningen bygger på ett EU-direktiv och miljöministern hävdar att det är Sverige som har sett till att den här flexibiliteten finns.

Inte jävlas

Tanken bakom EU-direktivet och avfallsförordningen är att det finns en potential i trädgårdsavfall som kan nyttjas till bioprodukter som ska tas till vara.

– Det finns goda möjligheter för kommunerna att ta emot den här lagstiftningen och hantera den på ett sunt sätt, inte för att bråka och jävlas med människor, säger Pourmokhtari.

Hon medger dock att regeringens avfallsförordning kunde ha varit tydligare.

– Det är uppenbart att det behövs förtydligande av den här regleringen så det inte blir så många missuppfattningar, säger Pourmokhtari.

En utredning pågår och förslag på förtydligande ska lämnas senast i juni.

Klart är dock att offentliga majbrasor inte behöver drabbas, eftersom kommunerna kan ge dispens.

– Inga majbrasor i Sverige är hotade, säger miljöministern.

Följ ämnen i artikeln