Experten: ”Skulle vara oerhört pinsamt”

Publicerad 2013-05-24

Det är inte första gången som en våldtäktsdömd man beviljas resning för sitt fall.

Om det visar sig att mannen är oskyldig skulle det vara en skandal liknande den i "Fallet Ulf", där två våldtäktsdömda män friades efter tre år i fängelse.

– Det skulle vara oerhört pinsamt om vi fick ytterligare ett sådant här fall, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Högsta Domstolen (HD) har beviljat resning i ett mål där en man 2003 dömdes till 14 års fängelse för att ha våldtagit sin minderåriga dotter.

HD anser att det finns nya omständigheter som gör att fallet behöver tas upp igen.

Visar det sig att mannen är oskyldig till brottet skulle det innebära ännu en skandal för det svenska rättssystemet, liknande det i "Fallet Ulf".

”Oerhört pinsamt”

I det fallet fälldes två män 2002 för sexövergrepp mot den ena mannens dotter. En dom som senare skulle visa sig felaktig.

Männen hann sitta tre år i fängelse innan de beviljades resning och friades helt.

– Det skulle vara oerhört pinsamt om vi fick ytterligare ett sådant här fall, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, och påpekar att det måste finnas väldigt starka skäl till att ett mål ens ska få resning .

Har lämnat spår

Precis som i det mål som nu beviljats resning, dömdes männen i "Fallet Ulf" på dotterns vittnesmål. Och flickan hade även den gången berättat om övergreppen i terapisamtal.

En del av kritiken mot fallet handlade om att man under rättegången lyssnat för mycket på vad som framkommit i flickans terapi.

Den kritiken har till viss del lämnat spår i det svenska rättssystemet, enligt Jerzy Sarnecki.

– Fall som handlar om minnen som kommit fram i terapisamtal lång tid efter brottet har vid åtskilliga tillfällen blivit föremål för omprövningar och fått hård kritik, säger han. 

Flera fall har dömts om

Han menar att det är otroligt svårt att bedöma fall där en dotter i terapisamtal har berättat om faderns sexövergrepp.

I synnerhet eftersom det ofta har gått lång tid sedan det påstådda brottet har begåtts.

– Rättegångarna sker ofta väldigt långt efteråt och det finns då igen teknisk bevisning att tillgå. Det som finns är minnesbilder och de har ofta blivit manipulerade av terapeuter.

– När det gäller just fall med grova sexuella övergrepp mot barn så har vi numer en lång rad av avgöranden som har dömts om.

”Inte tillräcklig bevisning”

Jerzy Sarnecki tror att det är svårt att komma med någon lösning som ser till att ingen blir oskyldigt dömd i sådana svårbedömda fall.

Det handlar om grova brottsanklagelser och sådana handlingar måste straffas.

– Men jag tror att vår tilltro till terapin måste minska. Uppgifter som kommer fram i terapi är inte tillräcklig bevisning helt enkelt, det har visat sig gång på gång.