Syrienkris kan stoppa presidentens besök

Publicerad 2013-08-28

Reinfeldt: Alltid så att det påverkas av den storpolitiska utvecklingen

STORVIK. Krisen i Syrien kan hota president Barack Obamas besök i Sverige nästa vecka.

Den bedömningen gör statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Men vi fortsätter att planera som om han kommer, säger han.

Fredrik Reinfeldt fortsätter sina resor runt om i landet. På onsdagsförmiddagen besökte han en yxfabrikant i Storvik, Sandviken, och diskuterade bland annat handelstullar vid export till USA.

Krisen växer

Samma sak finns högt upp på agendan när president Obama ska komma till Sverige för första gången.

– Här har vi en yxproducent som har funnits sedan 1880 och som har över 70 procent av sin försäljning utanför Sveriges gränser. När man säljer till USA, som är en stor marknad så lägger man på en tull på sex procent av priset. Jag tycker den typen av tullar ska försvinna. Jag tror att vi har ett ömsesidigt intresse av det, säger Reinfeldt.

Men enligt Fredrik Reinfeldt måste svenskarna vara beredda på att presidentbesöket inte blir av.

Krisen i Syrien växer och kan hota Barack Obamas resa till Sverige.

”Kan påverkas”

– Vår utgångspunkt är att fortsätta planera som om han kommer, men har man USA:s president på väg in så är det alltid så att det påverkas av den storpolitiska utvecklingen. Och det är väl uppenbart att vi i närtid kan ha någon form av reaktion, inte minst från amerikansk sida, mot det som skett i Syrien. Så vi fortsätter att planera som om han kommer och så får vi se vad som händer.

Fredrik Reinfeldt är dock mycket förtegen om var presidenten ska bo och var middagens ska hållas. Inte heller vill han avslöja vad besöket ska innehålla i form av program. Enligt statsministern är programmet, där den svenska och den amerikanska organisationen samarbetar, ännu inte klart.

Barack Obama brukar vara förtjust i att besöka studenter på högskolor och universitet. Planerar du att ta honom till till exempel KTH eller Karolinska?

– Vi får återkomma kring det, förhoppningsvis ska vi i närtid ha möjlighet att berätta.

Ska ni spela basket?

– Det får jag också återkomma kring.

På pressträffen efter studiebesöket hos yxfabrikanten fick Fredrik Reinfeldt också frågor om varför Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick gå.

”Saker man lägger ihop”

Men liksom ansvarig minister Hillevi Engström tidigare, ville han inte specificera skälen. Var det Aftonbladets avslöjande om saftiga telefonräkningar, styrelsens misstroende - eller annat?

Men vad innebär en samlad bedömning?

– Att det finns flera saker man lägger ihop. Det betyder inte att det måste vara en sak var och en för sig men när man lägger ihop det och upplever att man har en ohållbar situation då fattar vi detta beslut, säger Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln