Attendos ägare plockar ut en miljard ur bolaget

Publicerad 2013-08-16

Vårdjätten Attendo har inte kunnat säljas som planerat efter svalnande intresse från köpare i branschen.

Anledningen är bland annat det osäkra politiska läget kring vinster i välfärden.

I stället väljer Attendos huvudägare, IK Investment Partners, att plocka ut en miljard kronor i aktieinlösen ur bolaget, skriver Dagens Industri.

Helena Stjernholm.

I april meddelade IK att Attendo skulle säljas, trots att ingen formell process inletts. Men ett svalt intresse från köpare på marknaden har fått bolaget att svänga om.

Det osäkra politiska läget kring vinster i väldfärden gör att köpare i branschen får kalla fötter.

– Osäkerheten som råder på det politiska planet har sjävklart spelat in för beslutet, säger Helena Stjernholm, partner på IK Investment Partners och styrelseledamot i Attendo, till Dagens Industri.

Den politiska osäkerheten har också fått bolaget att dala i värde. Dagens Industri skriver att baserat på Attendos rörelseresultat förra året har värdet sjunkit med två miljarder kronor.

Rejäl utdelning i stället för försäljning

I stället för en försäljning väljer bolaget nu att göra en omfinansiering av sina lån. De ökar skuldsättningen från fyra till fem miljarder kronor och därmed kan företaget göra en rejäl utdelning på en miljard kronor.

– Planen är att genom ett aktieinlösenprogram erbjuda alla aktieägare ett återköp. Totalt kan beloppet uppgå till cirka en miljard kronor men exakt hur mycket det blir beror på hur många som tackar ja till erbjudandet, säger Helena Stjernholm, till Dagens Industri.

Håkan Tenelius är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna. Han tror att Attendos kapitaluttag kommer att användas till opinionens fördel i debatten mot privata aktörer i välfärdssektorn.

– Jag tror att många som lyssnar till debatten fått bilden att privata vårdföretag tjänar sina pengar genom att minska eller dra in på kvaliteten. Det håller inte och det vet Attendo och alla små eller stora vårdföretag. Det är så lätt att ge den bilden när ägare plockar ut pengar och jag är övertygad om att den bilden kommer att spridas i debatten. Men vill ett företag gå med vinst måste man leverera bra kvalitet, säger han till Aftonbladet.

Tenelius påpekar att Attendo är ett av de vårdföretag som tillför resurser i äldreomsorgen.

– Attendo är ett av de företag som på egen hand bygger nya äldreboenden. Man måste se hela bilden, säger han.

Sverige måste redovisa bättre

Han tycker också att Sverige måste bli bättre på att mäta och redovisa kvaliteten på äldreomsorgen.

– I dag är politiker och allmänheten osäkra på hur äldreomsorgen fungerar. Sköterskor idag rapporterar mycket kring vilka insatser man gör men kommunerna är för dåliga på att sammanställa och redovisa detta. Viktigt är att det görs likadant överallt så att vi verkligen kan jämföra olika äldreboenden. Det hjälper pensionären och anhöriga att välja och det hjälper politiker, allmänhet och media att få en tydligare bild, säger han.

Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning (IFN), menar att IK:s uttag i Attendo visar på en osäkerhet i företaget.

– Riskerna i branschen har ökat. Diskussionen om eventuellt vinstförbud i välfärden gör att färre aktörer vill komma in i branschen och det är det som har hänt nu också för Attendo. I stället för att ha miljarden kvar i bolaget och kanske låna någon miljon till för att expandera väljer de att bli försiktigare och det drabbar Sverige eftersom det då finns mindre resurser i äldrevården, säger han till Aftonbladet.