Nu har de plockat fram finkläderna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-14

Paret Reinfeldt klättrade på muren – i dräkt och kostym

på kinesiska muren Paret Reinfeldt gick omkring på Kinas stolthet uppklädda till tänderna, i cerise dräkt och strikt kostym. När de landade i Kina och mottogs med pompa och ståt, röd matta och musikkår, bar statsministerparet fritidskläder.

PEKING. Här kommer herr och fru Turist.

Uppklädda som inför värsta sammanträdet klättrade Filippa och Fredrik Reinfeldt omkring på muren, symbolen för Kinas styrka och tusenåriga historia.

Paret Reinfeldts klädsel vid ankomsten till Kina väckte viss uppståndelse. Militär i paraduniform tog emot på flygplatsen när Filippa och Fredrik klev ur regeringsplanet – i fritidskläder.

Bekvämt, javisst. Men mindre passande till militära honnörer.

I går hade de ledigt från det officiella programmet och turistade på Kinesiska muren utanför Peking. Nu stack klädseln ut igen – fast åt andra hållet.

Bland svettiga turister i gympakläder uppträdde de i oklanderlig elegans. Fredrik Reinfeldt i mörkblå kostym. Filippa i cerise dräkt.

Deltar som maka

Filippa Reinfeldt, som uppfyller alla krav på en modern, framgångsrik yrkeskvinna, deltar i statsministerns Kinabesök som ”medföljande”. I diplomatiska sammanhang betyder det make eller maka. Trots att hon som sjukvårdslandstingsråd (m) i Stockholm på helt egna meriter skulle kunna besöka Kina.

Under de politiska delarna av makens besök har hon inte synts till alls. Under de mindre laddade avsnitten har hon suttit med, exempelvis under middagar och invigningar.

Men i går var det alltså paus i det officiella programmet. Makarna Reinfeldt fördes i kortege till Kinesiska muren där de klättrade omkring i ungefär en halvtimme.

”Vilka uppoffringar”

– Det ser ju fantastiskt ut. Men man förstår vid blotta anblicken vilket arbete och vilka uppoffringar som ligger bakom bygget, säger Filippa Reinfeldt.

Du deltar som medföljande. Varför det?

– Jag fick en inbjudan och tyckte det skulle vara intressant. Under de närmaste dagarna har jag ett eget program.

Vad ska du göra?

– Bland annat träffa min kinesiska motsvarighet. Och vice hälsoministern, som jag ska prata tillgänglighet till vården och ökade läkemedelskostnader med.

Ni tycks ha en del gemensamma problem?

– Det kan man kanske säga.

Kinesiska muren klänger efter branta bergssidor. Trappstegen är många och inte ett dugg promenadvänliga.

Var det inte svårt att klättra på muren i snäv kjol?

– Det gick. Men jag hade bra skor. (Mörkblå promenadskor i mocka, gummisula).