”Henrik offrade sitt liv för mig”

Publicerad 2012-05-23

Rättegången mot Breivik fortsatte i dag – dag 23

OSLO. Anders Behring Breivik får sin timme.

Kanske till och med mer än så.

Nu pusslar advokaterna med schemat för att tillgodose terroristens önskemål.

Det sista vittnesmålet var precis avklarat när Anders Behring Breivik, 33, framförde sin önskan i rätten i måndags.

– Under min förklaring nämnde jag att jag önskade att förklara några viktiga punkter för domarna gällande hur jag blev radikaliserad. I tillägg önskar jag att förmedla en översikt över politiskt motiverade våldshandlingar utförda av nationalister sedan 1978, och jag fick besked att jag skulle få tid att förklara detta och min fråga är om du kan sätta av en timmes tid till detta inom den närmaste framtiden, sa Breivik till domaren Wenche Elizabeth Arntzen, 52.

Extra möte

I går samlades parterna i målet efter rätten för ett extra möte. VG skriver att åklagare, försvarare och domare då kom överens om att ge Breivik mer tid.

Och som det verkar får han mer än en timme.

Enligt VG försöker advokaterna nu pussla om i schemat så att terroristen får allt från ett par timmar upp till en halv dag extra att tala.

– Det kan se ut som att man tar in honom den 6 juni, dagen innan de börjar med rättspsykiatri, men det är inte helt spikat ännu. Vi håller på och flyttar om i vittneslistan, säger Breiviks försvarare Tord Jordet till VG.

Överlevare vittnar

Försvaret har bland annat bestämt sig för att stryka den norsk-irakiske författaren Walid Al-Kubasi från sin lista för att spara tid.

– Istället kommer vi att lägga fram några av hans texter, säger Tord Jordet till VG.

I dag fortsätter överlevare från Utøya att vittna inne i rättssalen.

Aftonbladet bevakade minut för minut.