Bedragarnas vanligaste metoder

Publicerad 2014-06-14

Skimming: är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater på olika sätt för att komma åt information från magnetremsan.

Samtal från Kongo, 00242: Om du blir uppringd av ett utländskt nummer med en landskod som börjar med (00)242, svara inte. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

Falskmejl om återbäring av skatt: Du får ett mejl om att du är berättigad till skatteåterbäring och avsändaren påstår sig vara Skatteverket. Du blir ombedd att klicka på en länk som ser ut att gå till skatteverket. Bedragarens mål är att få dig att lämna ut dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar. Klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl.

Phishingmejl från din bank

Du får ett mejl som påstås komma från din bank, där det står att du av olika anledningar måste lämna ut ditt kortnummer eller kontonummer. Gör aldrig det, Sveriges banker ber aldrig om dessa uppgifter via mejl.

Kopiering av kortnummer och cvv-kod

Bedragare kan också skriva upp eller fotografera kortnumret och den tresiffriga cvv-koden på baksidan om du lämnar ifrån dig kortet, till exempel på en restaurang eller i en affär. På kortet finns alla uppgifter som behövs för att bedragaren till exempel ska kunna handla på internet.

Källa: polisen.se