Efter Aftonbladets avslöjanden – DO utreder Karolinska i Solna

Uppdaterad 2018-12-02 | Publicerad 2018-12-01

Utredningen efter anmälan om trakasserier och upplevd antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset i Solna står stilla, enligt uppgifter.

Samtidigt inleder DO en tillsyn av sjukhusets agerande.

– Jag hoppas att Karolinskas utredning ska sättas i gång så snart som möjligt, säger en av de judiska läkarna.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleder en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset efter att flera judiska läkare vittnat om trakasserier och upplevd antisemitism på en av de mest prestigefulla klinikerna i Sverige. En överläkare har dessutom publicerat flera inlägg på Facebook som klassats som antisemitiska.

DO utreder nu om sjukhuset ”uppfyllt sin utrednings- och åtgärdsskyldighet” enligt diskrimineringslagen.

Senast den 12 december vill DO ha ett skriftligt svar från sjukhusledningen, om bland annat hur de hanterat de anmälningar som inkommit, hur de har hanterats och utretts samt vilka slutsatser sjukhuset har dragit om de anmälda trakasserierna.

– Vi har tagit emot en begäran om yttrande från Diskrimineringsombudsmannen (DO) den 28 november. Vi välkomnar DO:s tillsyn om hur vi har uppfyllt våra utrednings- och åtgärdsskyldigheter enligt diskrimineringslagen. Vi kommer att skicka svar till DO senast den 12 december enligt deras önskan, skriver Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset i ett mejlsvar.

Utredningen står stilla

Efter Aftonbladets publiceringar i början av november inledde sjukhusledningen en utredning ledd av en redan upphandlad advokatbyrå. Men enligt uppgifter står utredningen – som initierades nio månader efter den senaste anmälan om missförhållanden – stilla. Parterna är inte överens om utredningens utformning.

– Jag hoppas att utredningen ska sättas i gång så snart som möjligt, och att Karolinska nu vill göra en transparent och relevant utredning efter två misslyckade försök tidigare i år, säger en av de judiska läkarna.

I en mejlkonversation Aftonbladet tagit del av menar Sebastian Scheiman, en av de judiska läkarnas advokat, att utformningen på utredningen inte är transparent nog . Han kräver också att handlingarna som ingår i utredningen ska sparas i minst 10 år och inte förstöras. I den senaste utformningen har inte heller varken Svenska kommittén mot antisemitism och människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, som tidigare varit inkopplade som experter, någon insyn eller roll i utredningen.

Gustaf Bessfelt Juhlin, tf. förhandlingschef på sjukhuset, svarar i mejlkonversationen med att hänvisa till att för utredningens legitimitet är det viktigaste ”objektivitet, sekretess och integritet”.

Skapa ramaskri internationellt

Advokaten Sebastian Scheiman kräver också i mejlväxlingarna att kopplingarna mellan KI och KS bör utredas, eftersom inblandade parter även har starka kopplingar till forskarverksamheten på Karolinska Institutet.

Simon Wiesenthal Center, som kartlägger antisemitism internationellt, slog tidigare larm om trakasserierna. Centrets företrädare, rabbinen Abraham Cooper har uttryckt sin oro för hur situationen kan påverka ryktet för Nobelpriset i medicin.

– Det verkar dessutom fortfarande vara en fråga för sjukhusledningen att det spelar roll om överläkaren publicerade de antisemitiska inläggen på Facebook på arbetstid eller inte. Jag tror att alla som har Facebook förstår att oavsett när man publicerar inlägg är det inte en privat konversation. Om sjukhusledningen fortsätter att välja den vägen, kommer det att skapa ett ramaskri internationellt, säger Abraham Cooper till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Annika Tibell för ytterligare kommentarer, men hänvisar frågor om utredningen till advokatbyrån.