Gott om snö att åka skidor på i påsk

TT

Publicerad 2018-03-29

Fina förhållanden i backarna inför påsk. Arkivbild.

Uppemot 300 000 svenskar väntas åka skidor i påsk, och snöläget är lovande. Näst intill alla skidanläggningar är öppna.

Från Vallåsen i söder till Riksgränsen i norr är förutsättningarna för skidåkning fina under påskhelgen. Av Sveriges 200 skidanläggningar är runt 190 öppna.

Vallåsen som ligger på Hallandsåsen är den sydligaste och där ligger snödjupet på 110 centimeter i snitt.

– Tittar man på snörapporten är det bra med snö i hela landet. Både i nedfarterna och terrängen, säger Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation (Slao), till TT.

Snörik vinter

Jämfört med under påsken förra året är snödjupet i terrängen i norra Sverige något lägre. Då låg nivån på två, tre meter och nu ligger den på 180 centimeter i Storlien och 160 centimeter i Kittelfjäll och Riksgränsen.

Men det räcker gott och väl.

– Det har varit en lång, kall och snörik vinter. Det är fantastiska förhållanden i backarna med fin åkning, säger Titti Rodling.

Topp tre med snö i nedfarterna är Riksgränsens 165 centimeter, Kittelfjäll med 158 och Orsa grönklitt med 130.

Priserna justeras

Fram till februari ökade omsättningen av skidpass med cirka tio procent jämfört med föregående år, enligt Slao. Antalet skidåkare under årets påsk uppskattas till 200 000-300 000. Titti Rodling säger att många gillar att solen är uppe längre på dagarna vilket tillåter längre åkning.

– Det vi ser är att det är ett stort intresse för skidåkning och vi känner av ett ökat intresse när det är sådana här fina förhållanden, säger hon.

Prisläget kan dock ha gått upp på sina håll beroende på var du åker.

– Det sker en viss justering beroende på hur mycket anläggningar investerar.

Följ ämnen i artikeln