Frankrike förbjuder plastbestick

Publicerad 2016-09-19

Frankrike har klubbat igenom en ny lag som kräver att alla engångsbestick, plastglas och tallrikar ska göras av komposterbart material, skriver Independent.

Lagen, som träder i kraft till 2020, är en del av en större övergång till grön tillväxt. Sedan tidigare har Frankrike förbjudit plastpåsar och infört ett förbud för matvarubutiker att slänga mat.

Får kritik från branschorganisationer

Trots att en del miljöorganisationer välkomnar lagen argumenterar andra för att det bryter mot EU-regler om fri rörlighet av varor.

– Vi uppmanar EU-kommisionen att göra rätt för sig och ta avstånd från Frankrike som genom detta bryter mot EU-lagstiftning. Gör inte de det kommer vi, säger Eamonn Bates, generalsekreterare för organisationen Pack2go Europe, som representerar europeiska förpackningstillverkare, till nyhetsbyrån AP.

Bates menar att det inte finns några bevis för att biologiskt nedbrytbara material är mer miljövänliga och att förbudet kan göra att människor tror att de produkterna kan kastas hur som helst.

– Förbudet kommer att tolkas som att det är okej att lämna de här produkterna på marken när de använt dem, eftersom de tror att de är lätta att bryta ned. Men det är skitsnack! Det här kan leda till att nedskräpningsproblemen blir ännu större, säger han.