Knytblus-uppror – då jublar modebranschen

Publicerad 2018-04-18

Den oväntade bieffekten av Svenska Akademiens kris:

Jubel från modebranschen som redan bullat upp med knytblusar.

Ingen kan ha undgått att Sara Danius ofta bär knytblus och att detta plagg därför blivit till symbol för alla som hejar på henne i Akademie-striden.

Men lite otippat kan redan en segrare koras och det är modebranschen.

– I år har alla, H&M, Lindex och andra stora kedjor knytblusar i sina kollektioner, säger Camilla Thulin, designer och modeexpert.

Hon tror att stödet för Sara Danius som manifesteras genom knytblusarna kan öppna dörren för rosetter under hakan.

– Rosetter är alltid snyggt och nu kan lite yngre kvinnor upptäcka hur stiligt och kvinnligt det är. Sara Danius är ju en förebild som alltid klär sig snyggt och som alltid har haft knytblusar.

”Har setts som tantig”

Senast knytblusen satt på var kvinnas kropp var under det stekiga 80-talet. Margaret Thatcher var omåttligt förtjust i att bära knytblus.

– Men den försvann när vi gick in i 90-talet och det blev grunge istället. Länge har svenska kvinnor sett knytblusen som tantig och har hellre klätt ut sig till män i skjortblusar. Utomlands är det vad power-kvinnor bär och alla stora designermärken har alltid ett antal knytblusar i sina kollektioner.

I USA steg knytblustemperaturen till rena febernivåer när Melania Trump visade sig i en rödlila sak från Gucci direkt efter publiceringen av makens ”Grab them by the pussy”- skryt i oktober 2016.

Men det hör till saken att knytblusar heter ”Pussy Bow” - kissekatt-rosett, om man så vill – på engelska och det var svårt att inte göra en koppling.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln