Terrorn skapar ett permanent stresstillstånd som liknar 9/11

Höjda hotnivåer, falska bomblarm, fotbollsarenor som utryms, flygplan som dirigeras om.

Efter attackerna i Paris befinner sig Europa och Sverige i ett permanent stresstillstånd.

Stämningsläget påminner mycket om det jag upplevde i New York direkt efter terrordåden den 11 september 2001.

Dåden i New York var mycket mer överraskande och krävde mer än tio gånger så många dödsoffer men rent psykologiskt har terrorattackerna i Paris haft samma effekt.

I tisdags utrymdes en hel fotbollsarena i tyska Hannover och en landskamp ställdes in efter ett bombhot som man i normala fall förmodligen inte tagit på så stort allvar.

Jag vet inte vad de två männen i kön till incheckningen i Köpenhamn tänkte på när de började skämta om att det fanns en bomb i den enes väska. Normalt hade medpassagerarna skakat på huvudet åt deras dåliga omdöme men ingen hade brytt sig om att larma polisen och terminal tre på Kastrup hade aldrig rymts ut.

På samma sätt är det med den höjda hotnivån i Sverige och andra länder. Direkt efter attackerna i Paris sa både Säpo och inrikesminister Ygeman att det inte fanns några skäl att höja hotnivån. Fem dagar senare lät det plötsligt annorlunda.

Rycks med

Då hade den fulla psykologiska effekten av dåden sjunkit in. Säpo hade fått klart för sig vilka förgreningar dåden hade över Europa. Då räckte det med underrättelseinformation om en enda person för att höja hotnivån. Något man inte gjort om det inte varit för Parisattackerna. Nu ville man ta det säkra före det osäkra. För tänk om Sverige skulle drabbas av en attack och hotnivån inte höjts?

Vi rycks alla med i den allmänna terrorhysterin och bidrar till att försätta våra samhällen i ett permanent stresstillstånd.

Jag känner igen känslan oerhört väl från den 11 september 2001. Jag var Aftonbladets korrespondent i USA och befann mig nere vid World Trade Center när de båda skyskraporna kollapsade efter att ha träffats av raketer i form av två fulltankade passagerarplan.

Hysteri

Amerikanen i gemen var helt oförberedd på det som hände. Skräcken spred sig som en löpeld genom samhället. Den närmaste tiden följdes av dagliga larm som stängde tunnelbanelinjer och vägbroar. En kvarglömd väska räckte för att utlösa ett stort polispådrag. Många vågade inte åka kollektivt längre. När flygen väl började lyfta igen var de nästan tomma. Restauranger och teatrar likaså.

Det tog tre månader innan saker och ting började återvända något så när till det normala.

Hysterin har inte nått riktigt samma nivå i Europa men mentalt är vi i samma läge av rädsla, ångest och vaksamhet. Vad händer om det blir ett terrordåd till i närtid?

Jag vill inte uppmana någon att sluta läsa min eller mina kollegors artiklar. Men den ständiga dygnet runt-bevakningen i alla kanaler kring varje insats och incident bidrar också till att framkalla terrorstressen. Vi vill veta men när informationen av förklarliga skäl är oklar och ofullständig känner vi oss ändå inte säkra.

Dödandet inget mål i sig

Den ökade polisnärvaron på gator och torg är tänkt att ge människor ökad trygghet. För vissa fungerar det säkert så medan tungt beväpnad polis för andra bidrar till ökad oro.

Alla dessa reaktioner är naturliga och förklarliga. Inget att skämmas för. Men följden är att terroristerna lyckats med sitt uppsåt. Att sprida rädsla, skräck och osäkerhet. Att underminera förtroendet i vårt samhälle. För varandra och för myndigheterna som inte kan skydda oss.

Massmorden i Paris var inget mål i sig. De var en metod för att uppnå denna effekt.

Att hålla huvudet kallt och inte överreagera, att snabbt försöka ta sig ur detta permanenta stresstillstånd utan att ge avkall på vaksamheten, är det bästa sättet att bekämpa terrorismen.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.