Italiensk exkommunist ska gripas i Brasilien

TT-AFP

Publicerad 2018-12-14

Cesare Battisti, dömd i sin frånvaro för fyra politiska mord i Italien på 1970-talet, efter att ha gripits av brasiliansk polis 2007. Arkivbild.

En domare i Brasilien har beordrat att den vänsterradikala aktivisten Cesare Battisti ska gripas och utvisas till Italien, där han är dömd för fyra mord på 1970-talet.

Italien har länge krävt att 63-åringen ska utlämnas till sitt hemland. Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva valde dock att ge honom skyddsstatus och 2011 släpptes han ur fängelset, vilket ledde till starka diplomatiska spänningar mellan Brasilien och Italien.

Den tillträdande högerpresidenten Jair Bolsonaro har lovat att se till så att Battisti utvisas.

Battisti dömdes 1993 i sin frånvaro till livstids fängelse i Italien för delaktighet i fyra politiska mord. Han levde då redan i Frankrike, där han fått asyl och påbörjat en framgångsrik karriär som deckarförfattare. Sedan Frankrike 2004 gick med på att utlämna honom tog han sin tillflykt till Brasilien.

Han har erkänt att han var medlem av en revolutionär kommunistisk organisation i Italien, men har nekat till inblandning i morden.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln