Turkiet fängslar flest journalister i världen

TT TT

Publicerad 2018-12-13

Bildjournalisten Mahmoud Abou Zeid, känd under namnet Shawkan, har suttit i fängelse i Egypten sedan augusti 2013 efter att ha bevakat sammandrabbningar mellan polis och sympatisörer av den avsatte presidenten Muhammad Mursi. Arkivbild.

Antalet journalister i fängelse har ökat kraftigt sedan det så kallade kriget mot terrorismen inleddes. Minst 251 reportrar sitter nu fängslade världen över.

– Vi borde vara väldigt oroliga, säger Courtney Radsch på pressfrihetsorganisationen CPJ.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varit en av de hårdaste kritikerna av Saudiarabien för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det trots att landet håller fler journalister i fängelse än något annat land i världen – 68 stycken, enligt en sammanställning från New York-baserade CPJ (Committee to protect journalists).

– Attackerna mot oberoende medier startade redan innan kuppförsöket 2016, men eskalerade därefter, säger Courtney Radsch, chef för pressfrihetsorganisationens påverkansarbete, och tillägger att Turkiet toppar listan för tredje året i rad.

Anklagas för falska nyheter

Men det är inte bara där som situationen har försämrats. Antalet fängslade reportrar har ökat markant sedan inledningen av det så kallade kriget mot terrorismen. I början av december satt minst 251 journalister fängslade världen över för att ha utövat sina yrken, att jämföra med 125 för tio år sedan och 81 år 2000.

CPJ beskriver utvecklingen som ett nytt normaltillstånd. Majoriteten av journalisterna anklagas för att vara ett hot mot statens säkerhet, till exempel genom delaktighet eller kopplingar till terrorstämplade organisationer. Men de senaste åren har också allt fler spärrats in beskyllda för att sprida falska nyheter.

– Tidigare var makten beroende av journalister för att nå ut med sina budskap, säger Radsch.

– Men i och med teknikskiftet och tillgången till sociala medier har journalister hamnat i en mindre mäktig position och på så sätt blivit enklare att göra sig av med.

Handfull länder ansvariga

Radsch beskriver utvecklingen som ytterst allvarlig och anser att en handfull stater bör hållas ansvariga. Förutom Turkiet nämner hon bland andra Kina och Egypten där antalet fängslade journalister ökat det senaste året. Tillsammans står de tre länderna för över hälften av de inspärrade reportrarna globalt.

I Kina, där 47 reportrar sitter bakom lås och bom, kopplas utvecklingen till vågen av förföljelser av minoritetsgruppen uigurer i Xinjiang, där minst tio journalister är inspärrade utan att ha fått veta vad de anklagas för.

Det mest uppmärksammade fallet rör bildjournalisten Lu Guang som försvann i början av november. Myndigheter har bekräftat att Guang har gripits, men inte varför eller var han sitter fängslad, enligt CPJ.

”Gör inte tillräckligt”

I Egypten har situationen förändrats radikalt under president Abd al-Fattah al-Sisi, som tog makten 2014 och därefter har initierat flera massgripanden av journalister. Av de 25 som sitter fängslade är 19 anklagade för att bland annat ha spridit falska nyheter. En av dem är bloggaren "Mohamed Oxygen", som greps efter att ha rapporterat om anklagelser om valfusk och polisiärt övervåld.

– Det internationella samfundet gör inte tillräckligt. Vi ser hur de andra länderna är tysta. Det här handlar om stater, inte andra typer av aktörer och borde inte vara acceptabelt.

Följ ämnen i artikeln