Nya interna brexitvarningar mot May

Luxemburg, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-10-09

Nordirländska DUP:s ledare Arlene Foster. Arkivfoto.

Nej, säger minst ett 40-tal av de egna parlamentsledamöterna till Theresa Mays mjukare brexitplaner. Det varnar Konservativa partiets högerflygel.

Nej, säger också unionisterna på Nordirland, om eventuella gränshinder mot resten av Storbritannien.

Det nordirländska unionistpartiet DUP och dess ledare Arlene Foster har inga planer på att vika sig vid tisdagens möten med EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier.

– Jag kommer att säga att det avgörande är att det inte får skapas några nya barriärer inom Storbritannien, säger Foster inför mötet enligt Reuters.

Samtidigt hoppas hon ändå att på en snar uppgörelse kring Storbritanniens utträdesavtal med EU.

– Jag vill se ett avtal som funkar för alla och jag tror att det är helt möjligt om bara den politiska viljan finns där, säger Foster till BBC:s regionalradio.

Internt motstånd

Premiärminister Theresa May behöver stöd från DUP för att få igenom sina brexitplaner i det brittiska parlamentet. Samtidigt varnas hon även internt för motståndet inom det egna Konservativa partiet. Motståndet är fortsatt starkt mot en "mjuk" brexit, i enlighet med Mays så kallade Chequers-plan från i somras.

– Jag uppskattar det till att minst 40 kollegor inte kommer att acceptera en "halvt innanför, halvt utanför"-uppgörelse, eller en nödlösning där vi hålls kvar i den inre marknaden och tullunionen, säger parlamentsledamoten Steve Baker till BBC.

Möte i november?

Både EU och Storbritannien avvaktar för tillfället nya utspel från motparten i brexitförhandlingarna.

Förhoppningen är fortfarande att EU:s stats- och regeringschefer nästa vecka ska kunna ge klartecken till ett avgörande brexittoppmöte i november för att få till en lösning.