Rättegången mot kulturprofilen börjar nästa vecka

Jean-Claude Arnault är åtalad för två fall av våldtäkt

Uppdaterad 2018-10-01 | Publicerad 2018-09-12

Jean-Claude Arnault.

Huvudförhandling gällande åtalet mot Jean-Claude Arnault, mer känd som ”Kulturprofilen” inleds den 19 september i Stockholms tingsrätt.

Det uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Arnault står åtalad misstänkt för två fall av våldtäkt.

Rättegången är planerad att bestå av tre huvudförhandlingsdagar, 19, 20 och 24 september.

Det är i nuläget oklart om den kommer ske bakom öppna eller stängda dörrar.

Försvarsadvokat är Björn Hurtig och målsägandebiträde är advokaten Elisabeth Massi Fritz.

Jean-Claude Arnault, mer känd som ”Kulturprofilen”, är misstänkt för två fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Anklagelserna mot honom uppkom i november 2017 efter ett reportage i Dagens Nyheter där 18 kvinnor anklagade Arnault för sexuella övergrepp och trakasserier.

Hade sex när hon sov

förundersökningen, som pågått sedan i december 2017, har förhör hållits med målsäganden, den misstänkta och flera vittnen, uppger åklagaren.

– Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, har kammaråklagare Christina Voigt, som kallat sju vittnen till tingsrätten, tidigare sagt till Aftonbladet.

Åtalet omfattar två våldtäkter, den första den 15 oktober och den andra i början på december 2011.

I det ena fallet har Arnault, enligt åtalet, med våld tvingat kvinnan att utföra oralsex på honom, för att senare våldta henne vaginalt.

Kvinnan har då, enligt åtalet, ”befunnit sig i en hotfull situation och känt allvarlig rädsla och därmed saknat förmåga att värja sig.”

I det andra fallet har han haft sex med henne när hon sov.

– De har skett i en lägenhet i Stockholm, har Christina Voigt tidigare uppgett.

Flera ärenden har avskrivits

Flera anmälningar har under hösten 2017 inkommit mot Jean-Claude Arnault, varav flera ärenden avskrivits. Så sent som i mars i år lades delar av förundersökningen ned gällande händelser som ska ha inträffat under mars 2013- april 2015.

Anledningen var att några brott hade hunnit preskriberas och att det inte gick att bevisa vad som hade hänt, uppgav kammaråklagare Christina Voigt då.

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till brott.